PROOVI KA See salanipp tagab eriti magusa peedi

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Peetide magusus seisneb nende hoolikalt valitud kasvukohas ning ühes ootamatus aines, mille leiab pea igas majapidamises.

Selleks, et valmivad peedid saaksid eriti magusad, tuleb neid kasvatada orgaanilist ainet sisaldavas ja hästi kuivendatud mullas, et tagada õhu juurdepääs juurtele, kirjutab Vakarys Ekspresas. 

Aednike sõnul tuleks savimuld enne peedi külvamist liivaga katta ja hästi läbi kaevata, vastasel juhul omandavad juurviljad kibeda maitse.

Peedi kasvatamisel on veel üks võimalus suhkrusisalduse suurendamiseks: söögisool!

Ühe ruutmeetri peedi kastmiseks vajaliku soolalahuse valmistamiseks tuleb 10 liitris vees lahustada 1 supilusikatäis soola.

Tõeline supertoit

Peedid on pungil kasulikest ainetest, neis leidub kaaliumi, betaiini, magneesiumi, foolhapet ja C-vitamiini. Peedid aitavad alandada vererõhku ning võidelda aneemiaga, parandada vereringet ja kognitiivseid funktsioone. Uuringud on ka näidanud, et peedid mängivad rolli sportlike saavutuste parandamisel, kuna tänu neile paraneb verevarustus, mistõttu veri jõuab kiiremini lihastesse ning viib sealt ka kiiremini treenimisel tekkivaid kõrvalprodukte (piimhapet) ära.

Kõik ei ole aga muidugi nii roosiline. Nagu paljude supertoitudega, peab efekti saavutamiseks tarbima neid palju ja täpselt õigel ajal. Uuringud on näidanud, et verevarustushäiretele mõju avaldamiseks peab jooma päevas vähemalt kaks tassi peedimahla ning sportlased, kes tahavad peedist kasu lõigata, peavad tarbima peeti 2,5–3 tundi enne treeningut. Samuti hakkab paljudele vastu peedi «mullane» ja kohati metaljas maitse. Aga ka siin on häid uudiseid – näiteks sobib peet hästi kokku šokolaadiga!

Allikas: Postimees Kodu

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles