JÄTA MEELDE Mõjuv põhjus, miks ei tohiks peale sööki kohvi juua

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Paljude inimeste lemmikjoogiks on kohv, ent organismi huvides tuleks seda peale korraliku söömaaega vältida. Miks nii?

Soome sporditeaduste spetsialist Pippa Lauka tunneb muret rahva järjest suureneva rauapuuduse pärast. Liha ei ole tema sõnul sugugi ainus rauaallikas ning omajagu rauda leidub tema kinnitusel ka taimetoitlaste menüüs. 

Kohvi ei tohiks juua kohe pärast söömist

Laukka tuletab lisaks meelde, et teatud toiduained takistavad raua imendumist verre. Lauka sõnul on levinud viga, et pärast söömist haaratakse kohe tassi tee või kohvi järele, kirjutab MTV Uutiset.

«Põhimõtteliselt ei tohiks kohvi või teed juua kahe tunni jooksul pärast sööki, sest see nõrgestab oluliselt raua imendumist,» selgitas Laukka. «Teisalt nõrgestab raua imendumist toidus ka fütaat, mida leidub nii teravilja- kui ka piimatoodetes,» lisas ta.  

Toiduained, mida ei tohiks koos kohviga tarbida

Limon kirjutab, et rasvaseid toite ei tohiks kohviga koos süüa, kuna see põhjustab järsu veresuhkrutaseme tõusu. Kui sul on olnud rammus lõuna- või õhtusöök ja sa loputad selle alla kohviga, tõuseb suhkrutase su kehas kaks korda.

Samuti pole soovitatav kohvi piimatoodetega kombineerida, kuna neis on palju kaltsiumi. Kofeiinil on aga omadus kaltsiumit imada ja seda kahjuks mitte positiivsel viisil. Kui jood kohvi piima või koorega, siis uhutakse kehast välja palju kaltsiumi.

Vältida tuleks ka jooke-toite, mis sisaldavad tsinki, kuna kohv takistab selle imendumist. Tsingirikkad on näiteks mereannid, liha, pähklid, seened.

Kofeiin takistab ka köögiviljades sisalduva raua imendumist. Seda konkreetset rauda leidub köögi- ja puuviljades ja teatud teraviljades. Eriti tähelepanelikud peaksid sel puhul olema taimetoitlased, kes oma toitu kohvi kõrvale naudivad.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles