KAS TEADSID? Miks ei tasu plastpudelis oliiviõli osta

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oliiviõli puhul on oluline jälgida, millesse see pakendatud on. Värskuse ja maitsenüansside säilitamiseks on mõistlik osta pigem väikeseid ning klaaspudelisse pakendatud õlisid. 

Asjatundjad soovitavad valida toote, mis on pakendatud läbipaistmatusse või toonitud klaaspudelisse, mis kaitseb õli otsese valguse eest. Plastikust pudelite puhul võib tekkida oht, et oliiviõli võib mõningad plastikust molekulid endasse imada, vahendab toidu- ja köögiportaal The Kitchn.

Kõik oliiviõli pudelid ei ole võrdväärsed. 2014. aastal uurisid California ülikooli teadlased erinevaid oliiviõli pakendamise meetodeid ning leidsid, et plastpudelid mitte ainult ei lase valgust, vaid ka õhku läbi, viies omakorda mikroplasti osakeste lagunemiseni.

See, kui palju plastmolekule sattus oliiviõlisse, sõltus teadlaste sõnul suuresti plasti tüübist. 

2023. aastal Massachusettsi ülikoolis korraldatud uuring kinnitas mikroplasti olemasolu mitte ainult oliiviõlis, vaid ka rapsi-, päevalille- ja kookosõlis, vahendab Daily Meal.

Mida see tähendab?

Mikroplastid on inimkonna suhteliselt uus probleem, mille oleme ise endile kaela tõmmanud. Mikroplastide olemasolu organismis on seotud neuroloogiliste ja reproduktiivsete probleemidega ning ühtlasi ka ainevahetuse muutustega

Defektsed õlid

2011. aastal uurisid California ülikooli teadlased klientide eelistusi oliiviõli suhtes. Nad võrdlesid klientide maitseid ekspertide arvamustega ja leidsid midagi šokeerivat: valdav osa osalejatest eelistas rääsuvaid oliiviõlisid. 

«Me kahtlustame, et tarbijad, kellele meeldisid defektsete õlide omadused, olid nende maitsetega harjunud, sest paljud imporditud õlid, mida nad tarbivad, on algselt rääsunud, seisis teadlaste raportis.

Kui oliiviõli hoitakse pimedas, õhukindlas pakendis, võib see jääda värskeks aastateks. Läbipaistev plast ja klaas põhjustavad aga vastupidist. Lubades oliiviõli valguse kätte, kiirendab see protsessi nimega fotooksüdatsioon. See on protsess, mille käigus oliiviõli laguneb, ja kui see juhtub, kaotab see oma hõrgu maitse ning suure osa antioksüdantsetest omadustest, mille poolest õli kasulik on.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles