Nipp, tänu millele õitsevad roosid terve suvi

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Roosidele pööratakse suurt tähelepanu juunis, kui algab õitsemine. Kuid selleks, et roosipuhmad suvi läbi või võimalikult pikalt õitseksid, tuleb teha paar olulist liigutust.

Aiandusguru Monty Don selgitab oma hiljutises blogipostituses, et rooside õitsemisaja pikendamiseks tuleb kohe pärast esimeste õite avanemist taime kullipilguga jälgida. 

Ta selgitas oma lugejatele, et järgnev nipp puudutab ainult neid roose, mis õitsevad suvel rohkem kui ühe korra, nagu näiteks Inglise roosid. Õigesti tegutsedes õitsevad sellised sordid suvi läbi. 

«Rooside järjepideva õitsemise saladus peitub nende närpimises,» selgitab Don. Eemaldades taimelt surnud õied, näeb see esitakse parem välja, ning taim suunab rohkem energiat uute õite kasvatamisse. Lisaks vähendab see võimalust, et taim mõne haiguse üles korjab, või et kahjurid seda ründavad. 

Don hoiatab, et õisi ei tohi maha rebida kätega, vaid selleks tuleb kasutada teravaid aiakääre, mis tagavad puhta lõike, kuna selline lõikepind kasvab ruttu kinni, vähendades jällegi taime haigestumise riski. Lõige ise tuleb teha esimese õiele järgneva lehe juures.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles