Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kas sidruniveest on päriselt mingit tolku? Dietoloog: on teatud ohud

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sidrunivett on reklaamitud kui omamoodi imeravimit ja tervisejooki. Mõned inimesed väidavad, et see võib aidata kaalu kaotada, parandada seedimist ja luua säravat jume. Kuid kas sidrunivesi on tõesti nii kasulik kui väidetakse?

«Kuna enamik inimesi on kroonilises vedelikupuuduses, võib sidrunivee joomine olla positiivne, kuna see aitab toetada vedelikutasakaalu,» ütles dietoloog Lauren Manaker väljaandele Delish. Kuid ta lisas, et tavaline vesi hüdreerib organismi sama hästi.

Väited sidrunivee kohta on rohkem seotud sidrunis endas leiduvate toitainetega. Üks sidrun sisaldab umbes pool päevasest C-vitamiini vajadusest, mistõttu öeldakse, et sidrunivesi aitab kaasa naha tervisele ja immuunsusele.

Sidrunites on ka sidrunhapet, mis Harvardi meditsiinikooli andmetel võib aidata ennetada neerukivide teket.

Manaker ütles, et 2021. aastal läbiviidud uuring näitas, et osalejatel, kes jõid pärast saia söömist umbes ühe tassitäie sidrunimahla, oli väiksem veresuhkru sisalduse tõus võrreldes nendega, kes jõid teed või vett. Ta lisas, et tulemused parandasid ka maomahla sekretsiooni ja tühjenemist, mis võib omakorda aidata kaasa kaalulangusele.

Kuid sidrunivee mõju kohta pole veel palju uuringuid ja tasub märkida, et paljusid toitaineid, nagu C-vitamiini, võib leida ka teistest toiduainetest. Sidrunivesi võib pakkuda teatud eeliseid ja toitaineid, kuid see ei ole imeravim.

«Kui sidruni lisamine vette paneb inimesi rohkem vett jooma, siis on see kindlasti positiivne. Kuid kui inimene vihkab sidrunivett, võib piisava koguse tavalise vee joomine samuti kasu tuua,» ütles ta.

Kuid liiga palju sidrunit ei ole alati hea, kuna sidrunid on happelised. Happed võivad kahjustada hambaemaili, ärritada mao limaskesta ja süvendada refluksi. «On küll teatud ohud, kuid mõõdukas tarbimine ja korralik suuhügieen võivad aidata paljusid neist riskidest leevendada, tagades, et sidrunivee eeliseid saab ohutult nautida,» ütles Manaker.

Tagasi üles