UUS AIANDUSTREND Tomateid väetatakse piimaga – kas see on hea või halb mõte

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Veebiavarustes levib kummaline soovitus, väetada tomatitaimi piimaga. Kas see on väärt nipp või väga halb soovitus?

Olgu selleks nõgeseleotis, muna keetmisest alles jäänud vesi või kohvipaks – kõik need kodused vahendid on hea väetis taimedele, kui neid õigesti kasutada. Kuid veebiavarustes kogub hoogu soovitus väetada tomatitaimi hoopis piimaga. 

Sebastian Mühlemann Baueri puukoolist selgitas Bildile, et piimast võib tomatitaimele kasu olla tõesti. Piim sisaldab palju kaltsiumi ja magneesiumi, mida on taimel kasvamiseks ja viljumiseks vaja. Need toitained ei ole vajalikud mitte ainult tomatitele, vaid ka teistele köögiviljadele nagu näiteks kurkidele. 

Kuid Mühlemann selgitab, et ainult piimaga taimi väetada ei tohi ning seda mitmel põhjusel. Esiteks pole piimas piisavalt vajalikke toitaineid, mida tomatitaimed vajavad. Teiseks hakkab piim rääsuma, eritades ebameeldivat lõhna. Seetõttu ei soovita ekspert puhast piima mitte kunagi peenrasse kallata, vaid piima tuleb enne lahjendada. 

Kui soovite oma tomateid piimaga väetada, peaksite pöörama tähelepanu õigele vahekorrale. Enne tomatite väetamist tuleks piima lahjendada vahekorras 1:10 ehk 100 milliliitrit piima ühe liitri vee kohta. Sellise lahusega võib tomatitaimi väetada iga kahe nädala tagant. Meeles tasub pidada siiski, et piim ei ole sama efektiivne väetis kui aianduspoodides müüdavad spetsiaalsed tomativäetised või kasvõi kanakaka. 

Tagasi üles