Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

HOIATUS Lastele maitsev populaarne vahepala võib viia haiglasse!

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ohutusalaseid juhiseid jagav Austraalia ühingu CPR Kidsi juht Sarah Hunstead tuletab lapsevanematele meelde, et kiiresti valmivad ning lastele maitsevad kiirnuudlid võivad neile põletushaavu tekitada.

«Kiirnuudlid on populaarne suupiste, kuid kas teadsite, et need on ka sagedased põletushaavade tekitajad laste,» selgitas Hunstead. «Lapsed on kiirnuudleid süües saanud tõsiseid põletushaavu, kuna nad on leent endale peale ajanud või on nuudlid sülle pudenenud.»

Sydney Westmeadi lastehaigla (CHW) eksperdid andsid eelmise aasta oktoobris sarnase hoiatuse, kuna koolivaheajal suurenes kiirnuudlite söömise tagajärjel põletushaavu saanud laste hulk. 

Haigla teatel olid kõige levinumad põletuspiirkonnad reie siseküljel ja suguelundite juures ehk lihtsamalt öeldes süles. 

Kiirnuudlite leem võib tekitada tõsiseid põletushaavu.
Kiirnuudlite leem võib tekitada tõsiseid põletushaavu. Foto: Shutterstock

«Nuudlitopsis võib keeva vee maha jahtumiseks ohutu temperatuurini võtta kuni tund aega,» ütles CHW põletushaavade osakonna juhataja dr Torey Lawrence. «See tähendab, et sellised õnnetused võivad lastele põhjustada pikaajalisi vigastusi ja eluaegseid arme.»

Dr Lawrence lisas, et täiskasvanule kergeid põletushaavu tekitav olukord on lapsele kordades ohtlikum ja kahju suurem, vahendab NYT. «Laste nahk on õhem kui täiskasvanutel ja isegi väike kogus kuuma vedelikku võib põhjustada sügavaid, ulatuslikke ja raskeid põletusi,» ütles dr Lawrence ning lisas, et kuuma toitu ja jooki tarbides tuleb lastel silm peal hoida. 

Tagasi üles