Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PROOVI KA See tõhus nipp hoiab sipelgad pojengidest eemal

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pojengide mesimagus nektar on sedavõrd ahvatlev, et sipelgatel on raske sellest keelduda. Õnneks leidub üks lollikindel aine, mis nad jäädavalt eemale peletab.

Pojengi pungade arenedes tiirutavad tüütud putukad sageli kerakujulise punga pinnal. Pojengide magus lõhn meeldib sipelgatele väga. Nimelt eritavad need kaunid taimed nektarit, mida sipelgad kasutavad enda toiduks. Kui nad avastavad lillepeenras selle toitumisallika, siis ronivad nad mööda vart ülesse, jõudes sedapidi ka sinu tuppa. 

Sipelgate peletamiseks soovitab kirglik pojengisõber ja Suomen Pioniseura ry juhatuse liige Jyrki Karppinen selleks kaneeli. 

Selgub, et paljude roogade kangelane kaneel mõjub sipelgatele stoppmärgina. Kui sipelgas sinu majja või aeda tungib, jätab ta endast alati maha lõhna, mille järgi teised sipelgad teda jälitavad. Kaneel sisaldab aga komponente, mis tõrjuvad sipelgaid, hävitades ühtlasi ka nende «kommunikatsiooniliinid» – teed, mida pidi sipelgad liiguvad.

Sipelgad kasutavad kaaslastega suhtlemiseks ja käigutee vabastamiseks spetsiaalseid feromoone. Kattes nende liikumisrajad kaneeliga, eksib sipelgas ära ning kaotab huvi kaneeliga kaetud alade vastu. Vürtsi barjäär on sedavõrd tugev, et sipelgas pöörab kohemaid ringi.

Lisaks toidukaneelile võib kasutada ka kaneelipulbri eeterlikku õli. Selleks tuleb vatipadjakest õlis leotada ning see seejärel sipelgate liikumistrajektoorile jätta.

Lopsakas õitemeri

Õitsemise maksimeerimiseks tuleks pojenge väetada väetisega, mis sisaldab palju fosforit, kuid mitte nii palju lämmastikku.

«Lämmastik muudab taimestiku lopsakaks, kuid ei suurenda õitsemist nagu fosfor. Luujahu on pojengidele suurepäraseks väetiseks. Taimi tuleks väetada suvel kohe pärast õitsemist, kui nad alustavad järgmise suve õienuppude arendamist risoomis,» soovitab Karppinen.

Tagasi üles