ETTEVAATUST Levinud magusainel avastati tervist laastav mõju

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Madala kalorsusega magusaine võib uue uuringu järgi tõsta südameinfarkti ja insuldi riski.

«Me andsime tervetele vabatahtlikele tavalist ksülitooli sisaldavat jooki, et näha, milline on inimeste glükoosi tase selle tarbimise järel. Osalejate glükoos tõusis 1000-kordselt,» ütleb uuringu vanemautor doktor Stanley Hazen.

«Suhkrut tarbides võib inimese glükoosisisaldus tõusta 10% või 20%, kuid mitte 1000 korda,» rõhutab Clevelani kliiniku tervisekeskust juhtiv Hazen.

«Inimkond ei ole eales varem nii palju ksülitooli tarbinud kui nüüd viimasel paaril aastakümnel, kui hakkasime sööma uudseid suhkruid asendavaid töödeldud toiduaineid,» lisab ta.

Autorid märkisid, et vajalikud on edasised uuringud ksülitooli ohutuse hindamiseks.

2023. aastal leidsid samad teadlased sarnaseid tulemusi teise madala kalorsusega magusaine, erütritooli puhul, mida kasutatakse samamoodi vähendatud suhkrusisaldusega toodetes.

Mõlemas töös kajastatud täiendavad laboratoorsed katsed näitasid, et erütritool ja küsilitool põhjustavad trombotsüütide kleepumist ehk vere hüübimist, suurendades omakorda tromboosiriski.

«Uues ksülitooli uuringus täheldati erinevusi trombotsüütide käitumises isegi pärast seda, kui inimene tarbis väikeses koguses ksülitooli, mida ta tarbiks tavaliselt oma igapäevaelus,» ütleb Mount Sinai Fuster Heart'i kardioloog Matthew Tomey.

Ksülitooli kasutatakse sageli suhkruvabades närimiskummides, hambapastades, köhasiirupites ja närimiskõlblikes vitamiinides. Suuremates kogustes lisatakse seda sageli kommidele, pagaritoodetele, koogisegudesse, grillkastmetele, ketšupile, maapähklivõile, pannkoogisiirupile ja muule. 

Ksülitool leidub looduslikult sellistes toiduainetes nagu lillkapsas, baklažaan, salat, seened, spinat, ploomid, vaarikad ja maasikad. Looduslikes allikates leiduv ksülitooli kogus on reeglina väike.

Märksõnad

Tagasi üles