KÕVA SÕNA Eesti kinnisvaraarendaja rajab Riia kesklinna uue ägeda elukvartali

Kristina Kostap
, Postimees Kodu vastutav toimetaja
Copy
Esimese korterelamu eskiis.
Esimese korterelamu eskiis. Foto: Erakogu

Eesti kinnisvaraarendaja Estera rajab Riia kesklinnas UNESCO nimistusse kuuluvale alale uue elamukvartali.

Estera soetas 2022. aastal Urmas Sõõrumaalt Riia kesklinnas üle 20 000 ruutmeetri suuruse maatüki, kuhu rajatakse kaasaegne elamukvartal. Arendaja investeerib üle 100 miljoni euro, et ehitada kunagise lammutatud jäähokiareeni asemele 800 uut korterit. Rahvusvahelise arhitektuurikonkursiga soovitakse kaasata parimate lahenduste leidmiseks ka Eesti arhitekte.

«Terbatas Darzs linnakvartalisse uue elamurajooni rajamine on ainulaadne võimalus, sest tegu on ühe suurima arenduseks sobiliku alaga UNESCO kaitse all olevas Riia kesklinnas. Uusarendus peab seega arvestama nii kohaliku ajaloo, kaasaegsete lahenduste tagamise kui ka linnaruumile lisaväärtuse loomisega,» sõnab Estera asutaja ja tegevjuht Ülo Adamson.

Arendataval alal on 2020. aastast tegutsenud kogukondlike linna-aedade algatus. Estera poolt kavandatud linnakvartali arenduse keskmeks on unikaalne rohelise hoovi kontseptsioon, mis annab ka tulevastele elanikele võimaluse harrastada aiandust otse oma kesklinna kodu juures.

Adamson lisab, et kunagise jäähokiareeni asemele on kavandatud erinevaid arendusi alates 2008. aastast, kuid nüüd on olemas selge tegevuskava. Esimese kortermaja ehitusprojekti tegid Eesti ja Läti arhitektid büroodest Kadarik&Tüür ja Mark Arhitekti. Praegu on käimas maja ehitushange ning ehitusega on eesmärk alustada 2024. aasta teises pooles. Uue konkursiga otsitakse arhitekte, kellega luua ülejäänud viiele hoonele sobilik arhitektuuriline lahendus.

Tagasi üles