Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

KOGEMUSLUGU Päikesepaneelide võlu ja valu: jäin oma murega üksi

Daniel Chasan Foto: Daniel Chasan
Copy

Kinnisvaramaakler ja päikeseenergia fänn Daniel Chasan vahendab oma isiklikke kogemusi, et päikesepaneelide paigaldamise buum võib küll tunduda möödanikuna, kuid ebastabiilsel ajal pakuvad päikesepaneelid kindlustunnet ja vähendavad sõltuvust elektrihindade kõikumisest.

Tema sõnul on päikesepaneelide investeeringut keeruline täpselt kalkuleerida, kuna põhiline muutuja, elektri hind, on ettearvamatu ja seetõttu tuleb lähtuda enamasti vaid prognoosidest, kusjuures tasuvuse aega on pea võimatu arvutada.

«Siiski otsustasin 2022. aastal paneelide paigaldamise kasuks, et meie pere ridaelamu ei oleks sõltuvuses ainult energiasüsteemi põhivõrgust. Elektrivajadus on meil suur, kasutame elektrit nii eluruumi kütmiseks kui ka sooja vee saamiseks ja see sai otsustamisel kaalukausiks,» rääkis Chasan.

Päikesepaneelid osutuvad eriti kasulikuks perioodidel, kui elektribörsi hinnad on kõrged. Päeval saab paneelidest vajaliku elektrienergia ja jääb veel ülegi, mida võrku tagasi müüa. Kui aga elektri hind on miinusmärgiga, siis on parem paneelid välja lülitada.

«Minu kogemuse põhjal ei pruugi paneelid talvekuudel, detsembris ja jaanuaris, palju kasu tuua, kuid kevadel ja sügisel, kui energiatarbimise vajadus on endiselt suur ja elektri hind on tavapäraselt keskmisest kõrgem, on paneelide efektiivsus märkimisväärne. Suvel on elektri hind tavapäraselt madal ning samuti ka tarbimine. Enamus toodetud elektrist jääb siis sügiskuudeks ettemaksuks,» selgitas Chasan.

Päikesepaneelide paigaldusnurk ja suund mängivad olulist rolli nende efektiivsuses. Optimaalseks peetakse 30-40-kraadise nurga all paigaldamist, suunaga lõunasse. Chasan on isiklikult arvamusel, et osa paneele võiks paigutada ka ida- ja läänesuunal, mis võimaldab kasutada hommikust ja õhtust päikesevalgust, jaotades elektritootmist ühtlasemalt päeva peale.

Eesmärgiks võiks olla saada eluruumile vajalik energia päikesest pikema aja jooksul ühtlasemalt, mitte lühikese aja jooksul ja palju. Selliselt on võimalik saada rohkem energiat enda tarbimiseks. Tavapäraselt on elektri hind keset päeva ka kõige madalam.

Kooskõlastamine kaasomanikega

Erinevalt eramutest, kus iga omanik saab ise otsustada oma eluhoone parenduste üle, on rida- või paarismaja puhul asjaajamine keerulisem. Peamine väljakutse seisneb selles, et katus on kaasomandis ja kuulub kõikidele korteriomanikele. Tihti arvatakse ekslikult, et korteripealne katus kuulub sellele korterile, mille osa ta katab.

Väga oluline on, et kaasomanikud saavutavad kokkuleppe, mis määrab, kui palju ja millise mahuga päikesepaneele iga korteri katuseosale paigaldatakse või paigaldatakse hoopiski ühine taristu kogu majale.

«Meie ridamaja on veel uus ja kehtiva garantiiga. Seega lisaks naabritega, kooskõlastasin asjaajamise ka arendajaga. Põhjus oli lihtne, teiste korterite omanikud tahtsid olla veendunud, et ma ei teeks paneelide paigaldamisel midagi sellist, mis mõjutaks kehtivat hoone garantiid või kahjustaks katust. Need küsimused olid nii minule kui ka teistele kaasomanikele väga olulised,» ütles Chasan.

Kaabelduskunst

Daniel Chasani sõnul tuli päikesepaneelide paigaldamisel planeeritud kaabeldus tuua katuselt läbi olemasoleva kaablitoru esimese korruse tehnoruumi. Kui aga alustati paigaldamise ettevalmistusega, siis paigaldaja teatas, et kaablitoru on Makroflexi täis ja puhastamise käigus võib vigastada olemasolevaid kaableid, seega ei ole võimalik sealt kaudu kaableid vedada. Paigaldaja andis teada, et kui peremees on küsimuse lahendanud, siis nad tulevad uuesti.

«Jäin oma murega üksi. See oli aga võtmeküsimus, sest lisaava ei soovinud mina ega ka teised kaasomanikud katusele teha. Hakkasin otsima erinevaid lahendusi, alustasin arendajast, lisaks käis kohapeal katusel kütteseadmete paigaldaja, kelle poolt on agregaat paigaldatud katusele, lisaks kaks katuste paigaldamise spetsialisti. Kõik olid seda meelt, et muud lahendust ei ole, kui teha uus ava katusele ja paigaldada uus kaablitoru. Nagu lootusetus olukorras tavaks, helistasin ka mina mitmele sõbrale,» rääkis Chasan.

Siiani mäletab ta hästi sõbra sõnu, et oled saanud mitmeid nõuandeid ja kuidas sa nüüd hakkama ei saa. Kuid tegelikult vajad kedagi, kes pakuks konkreetse lahenduse.

«Viimaks tuli kohale sõber, kellega uurisime olemasolevat ava katuses. Ta mõtles veidi, palus harjavart, mille otsa ära teritasime ja siis ta uuristas sellega uue ava sama torukaabli sisse. Mitu kuud vaagitud probleem sai lahendatud vähem kui tunniga ning paigaldajad said tööga jätkata.»

Vali usaldusväärne partner

Kogu asjaajamine hinnapakkumisest kuni paneelide paigaldamiseni võttis Chasanil kokku kaks aastat. Sel ajal oli päikesepaneelide pakkujatel palju tellimusi ja järjekorrad pikad. «Minu klienditeenindaja andis iga kuu teada, et on koroonas ja väga haige. Ootasin kannatlikult tema paranemist – projekteerimisele kulus ligikaudselt üheksa kuud. Projekti kooskõlastamine kaasomanikega võttis paar kuud ja omavalitsusest ehitusteatise saamine lisaks veel kolm kuud. Projekt tuli omavalitsusest märkusega tagasi, kuna vahepeal oli ridamajja elama asunud üks uus kaasomanik, kellelt sain õnneks kiiresti allkirjad ja esitasin projekti uuesti menetlusse,» selgitas Chasan.

Peale ehitusteatise saamist pidi paneelide paigaldaja olema lihtsalt kannatlik ja ootama, et tuleks jälle kevad ja saaks paneelid katusele.

«Mulle anti teada, et päikesepaneele talvel katusele ei paigaldata. Kui tööd kevadel kohapeal algasid, teatas aga töömees, et terve talv oli nii palju tööd paigaldamisel, et ei jõua ära teha. Siinkohal soovitan valida partneriks päikesepaneelide paigaldaja, kelle asjaajamist keegi kiidab,» ütles Chasan.

Päikesepaneelide paigaldamise protsessi teevad enamik paigaldajaid kliendile hõlpsaks. Nad teevad ise vastava projekti ja korraldavad kogu dokumentatsiooni. Kui küsite pakkumist, siis jälgige, kas pakutud hind sisaldab kogu dokumentatsiooni korraldust.

Soovitatav on võtta mitu erinevat pakkumist ja uurida teiste tuttavate kogemusi erinevate paigaldajatega. Soodsaim ei pruugi olla parim. Hea paigaldaja mõtleb kaasa ja pakub erinevaid lahendusi, et saavutada parim tulemus. Näiteks tasub kaaluda, kas ka kohe paigaldada laadimise punkt elektriautodele ja kas paigaldada elektrisalvesti.

Tehnilised kaalutlused

Tehnilise poole pealt võiks Chasani sõnul alustada sellest, et selgitada, kas piirkonna elektrivõrguühendus on piisav, et ületoodetud elektrit võrku müüa. Kui see ei ole võimalik, siis saab elektrit toota vaid oma tarbeks. Lisaks on üks väga oluline samm – katusekonstruktsioonide tugevusarvutuste teostamine. See aitab mõista, kas katus on piisavalt tugev, et lisaraskust kanda. Just vanemate hoonete puhul võib selguda, et ehk on parem päikesepaneelidest hoopis loobuda. Lisaks tuleb hoolikalt läbi mõelda, kuidas viia kaablid katuselt tehnoruumi, mis asub tavaliselt esimesel korrusel. Iga uue lisa ava tegemine katusele, suurendab potentsiaalset lekkeohtu. 

Päikesepaneelide süsteemile on vajalik teostada projekt ning selle peavad allkirjastama kõik korterite omanikud – alles peale seda võtab omavalitsus projekti menetlusse. 

On väga oluline, et kõik muudatused oleksid sisse kantud ehitusregistrisse ja et kõikide tööde etapid oleksid seadusega kooskõlastatud, alates projekteerimisest kuni kasutusteatiseni.

«Päikesepaneelide paigaldamine nõuab hoolikat planeerimist ja koostööd, kuid see on investeering, mis tasub end ära nii keskkonna kui ka majanduslikus mõttes. Soovin kõigile päikeseenergia sõpradele päikest ja edu ettevõtmises,» lõpetab Chasan.

Tagasi üles