ARST KINNITAB See juust on kõige kasulikum meie luudele

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Vananedes hakkab keha luumassi kaotama, mistõttu on luude tervise eest hoolitsemine hädavajalik. Kui ihkad tugevat ja tervet luustikku, peaksid seda toitumisega toetama.

Osteoporoos ehk luuhõrenemine on luuhaigus, mis suurendab oluliselt luumurdude riski. Osteoporoosi esinemissagedus suureneb vanusega, eriti üle 50-aastaste naiste seas. Leedu Hackensacki ülikooli reumatoloog Jaimes Topilov ütleb, et haiguse vältimiseks võiksime süüa rohkem parmesani juustu.

Miks on parmesani juust nii hea?

«Parmesani juust on hea kaltsiumiallikas, mis on oluline luutervise jaoks,» ütleb Topilov. «Kaltsium aitab ehitada ja säilitada tugevaid luid, samuti ennetada osteoporoosi.»

Üks portsjon parmesani juustu sisaldab üle kaheksa grammi valku, mis on Topilovi sõnul oluline luude ehitamiseks ja taastamiseks, vahendab Vakarys Ekspresas.

Lisaks sellele sisaldab parmesan ka K-vitamiini ja fosforit, mis on kaks kõige olulisemat ühendit luude tervise ja tugevuse seisukohast. 2020. aastal avaldatud uuring näitab, et K-vitamiin võib suurendada luu mineraalset tihedust, vähendades ühtlasi ka luumurdude riski osteoporoosi põdevatel inimestel. K-vitamiini ja kaltsiumi kombinatsioon võib aga aidata suurendada luu mineraalset tihedust.

Parmesan sisaldab 28 grammi kohta 10 grammi valku ja on võrdlemisi väikese laktoosisisaldusega. See muudab juustu kergemini seeditavaks. Kõva ja pähklise maitsega juust sisaldab ka ohtralt naatriumi, mistõttu ei tohiks seda korraga liiga palju tarbida.

Märksõnad

Tagasi üles