NÄDALA RESTORAN Maitseretk Peruusse Noblessneris

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Parajalt vürtsikas: grillitud krevette pakutakse banaanilehel.
Parajalt vürtsikas: grillitud krevette pakutakse banaanilehel. Foto: Toomas Tuul

Proto avastustehase suveterrassi klaaskuplite all on ka kõva meretuule ja vihmaga mõnus end Ladina-Ameerika vürtsikate maitsetega soojendada.

Noblessneri sadamalinnak tõmbab ühtviisi ligi ajaloo- ja arhitektuurihuvilisi, kunsti- ja teadmisjanuseid, niisama uudistajad, sealsed söögikohad aga ka gurmaane.Miini- ja Lennusadama vahele jääva mereäärse paiga õitsengu eellugu ulatub aastasse 1912, mil kaks Peterburi ärimeest Emanuel Nobel – Alfred Nobeli vennapoeg – ja Arthur Lessner rajasid mere äärde Tsaari-Venemaa tähtsaima allveelaevade tehase, mis sai oma nime mõlema perekonnanimedest.

Praegu on üks Noblessneri tõmbenumbreid Proto avastustehas, mille juurde kuulub ka kohvik ja sügiseni avatud suveterrass, kus lauad on kaetud vahvate klaaskuplite alla. Kaitsevad ju need õuekujundusobjektidena mõjuvad läbipaistvad poolkerad einevõtjaid vihma ja tuule eest.

Tagasi üles