Kuidas tagatakse korduskasutusnõude hügieen ja ohutus?
Nagu ka restoranide ja teiste toitlustusasutuste puhul, vastutab hügieeni ja ohutuse eest toitlustaja ise. Näiteks restoranis käies usaldame, et taldrikud jõuavad meieni puhtana. Sama standard kehtib ka avalikel üritustel: toitlustaja peab tagama, et kõik nõud on puhtad ja kasutamiseks ohutud, sõltumata sellest, kas kasutatakse renditeenust või toitlustaja enda lahendust.
Kes kohustuse täitmise eest lõpuks ikkagi vastutab – kas ürituse korraldaja või toitlustaja? Korraldaja vastutab, et üritusel kasutatakse korduskasutatavaid nõusid ja söögiriistu. See tähendab, et korraldaja otsustab, kas renditakse nõud teenusepakkujalt või korraldatakse nende korduskasutus ise. Siinjuures on oluline, et korraldatud oleks kogu süsteem, sh nõude kogumine ja pesemine. Kõik nõud peavad olema sobilikud toiduga kokkupuuteks ja vastama toiduohutuse nõuetele.
Täpsed nõuded ja sobivaimad lahendused lepitakse kokku korraldaja ja toitlustajate vahel ning korraldajal on õigus seada toitlustajatele tingimused, mida tuleb järgida. Kui üritusel on mitu toitlustajat, on mõistlik sõlmida nendega lepingud. Kui toitlustaja lepingutingimusi ei täida, võib korraldaja nõuda leppetrahvi ja vajadusel teenuse lõpetamist.
Lisainfot korduskasutusnõuete täitmise kohta leiab Kliimaministeeriumi veebilehelt avaneb uues vahekaardis. Ülevaate nõuetest, mida toitlustajad avalikel üritustel järgima peavad leiab Põllumajandus- ja Toiduameti veebilehelt avaneb uues vahekaardis.
Kuidas plaanib riik kontrollida uute nõuete täitmist?
Riik kontrollib uute nõuete täitmist mitme ametkonna koostöös. Peamiselt jälgivad nõuete täitmist Keskkonnaamet ja kohalikud omavalitsused. Toiduohutust kontrollib Põllumajandus- ja Toiduamet. Lisaks kontrollile keskendub riik nõustamisele ja ennetamisele. Kohalikele omavalitsustele on antud juhised suhelda ürituste korraldajatega juba planeerimisfaasis, et tagada korduskasutusnõuete järgimine.