:format(webp)/nginx/o/2024/06/18/16160525t1hbbd0.jpg)
Kui teie tomatid ei taha kohe üldse värvi külge võtta, siis on midagi valesti ning ilmselt on see võrdlemisi lihtne viga.
Kui teie tomatid ei taha kohe üldse värvi külge võtta, siis on midagi valesti ning ilmselt on see võrdlemisi lihtne viga.
Temperatuur
Liiga kõrge või madal temperatuur on kõige levinum põhjus, miks teie tomatid ei küpse, ütles aiandusekspert Jessica Mercer Martha Stewartile. Ideaalne küpsemisvahemik on 19–25,5 kraadi. «Temperatuurid üle 29 kraadi pärsivad tomatitele nende värvust andvate pigmentide lükopeeni ja karoteeni tootmist. Ka 15,5 kraadist madalamad temperatuurid pärsivad nende tootmist,» ütles ta.
Poolvalmis tomateid võib korjata, kuid tooreid mitte
Kui täissuuruses korjatud tomatid jätkavad küpsemist ka pärast korjamist, siis liiga vara korjatud tomatid seda ei tee. «Toored tomatid ei saa iseseisvalt kunagi küpseks ning jäävad pärast korjamist väikesteks ja rohelisteks,» ütles Mercer. «Tomat hakkab küpseks saama siis, kui see lõpetab kasvamise ja vähemalt selle alumine osa on omandanud õige värvi.»
Puudulik taimehoolitsus
Kõik tomatitaimed ei vaja regulaarset kärpimist, kuid mõningane pügamine võib aidata. «Ebavajalike harude ja võsude eemaldamine suunab taime energia mitte taime enda, vaid viljade kasvatamisse,» selgitas Mercer. «Mõned aednikud lõikavad tomatite ladvad hooaja lõpu poole maha, et taim suunaks rohkem energiat olemasolevatesse viljadesse, mitte edasi kasvamiseks.»