3 põhjust, miks tomatid ei taha küpseda ja jäävad roheliseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui teie tomatid ei taha kohe üldse värvi külge võtta, siis on midagi valesti ning ilmselt on see võrdlemisi lihtne viga.

Miks tomatid ei küpse?

Temperatuur

Liiga kõrge või madal temperatuur on kõige levinum põhjus, miks teie tomatid ei küpse, ütles aiandusekspert Jessica Mercer Martha Stewartile. Ideaalne küpsemisvahemik on 19–25,5 kraadi. «Temperatuurid üle 29 kraadi pärsivad tomatitele nende värvust andvate pigmentide lükopeeni ja karoteeni tootmist. Ka 15,5 kraadist madalamad temperatuurid pärsivad nende tootmist,» ütles ta.

Poolvalmis tomateid võib korjata, kuid tooreid mitte

Kui täissuuruses korjatud tomatid jätkavad küpsemist ka pärast korjamist, siis liiga vara korjatud tomatid seda ei tee. «Toored tomatid ei saa iseseisvalt kunagi küpseks ning jäävad pärast korjamist väikesteks ja rohelisteks,» ütles Mercer. «Tomat hakkab küpseks saama siis, kui see lõpetab kasvamise ja vähemalt selle alumine osa on omandanud õige värvi.»

Puudulik taimehoolitsus

Kõik tomatitaimed ei vaja regulaarset kärpimist, kuid mõningane pügamine võib aidata. «Ebavajalike harude ja võsude eemaldamine suunab taime energia mitte taime enda, vaid viljade kasvatamisse,» selgitas Mercer. «Mõned aednikud lõikavad tomatite ladvad hooaja lõpu poole maha, et taim suunaks rohkem energiat olemasolevatesse viljadesse, mitte edasi kasvamiseks.»

Tagasi üles