Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

TÕSINE OHT Mõjuv põhjus, miks ei tohiks eile keedetud teed juua

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eksperdid soovitavad loobuda jahtunud tee joomisest. Iseäranis ettevaatlik tuleks olla möödunud päeval keedetud tee osas.

Keedetud tee säilivusaeg sõltub selle tüübist, temperatuurist ja säilitustingimustest. Üldiselt soovitatakse teed juua 15-20 minuti jooksul pärast selle keetmist, kui see on veel kuum ja ei ole oma kasulikke omadusi kaotanud. Üle selle aja seisnud tee tuleks ära kallata, kuna selles sisalduvad ühendid võivad tervisele ohtu kujutada. 

Kui tee on jahtunud või seisnud rohkem kui kaks tundi, võib see muutuda maitsetuks, kaotada kasulikud antioksüdandid ning muutuda bakterite ja seente kasvulavaks, mistõttu on paslik sedavõrd kaua seisnud tee pigem ära kallata, vahendab Vakarų Ekspresas. Eriti kehtib see rohelise tee puhul, mis oksüdeerub ja rikneb kiiremini. Must tee säilib veidi kauem – kuni 30 minutit, ent mitte kauem.

Hiinlased võrdlevad seisnud teejooki maomürgiga, kuna selle mõju võib kahjustada soolestikku ja maksa. 

Jahtunud teesse kogunevad nimelt tanniinid ja raskesti lahustuvad lämmastikuühendid. Vedeliku enda pinnale moodustub oksiidikile, mis sisaldab magneesiumi, kaltsiumi, rauda ja valke, ent võib olla sellegipoolest ohtlik, kuna sisaldab ka guaniini, kofeiini ja teofülliini. Just need ained hävitavad seedetrakti ja maksa.

Toatemperatuuri mõjul oksüdeeruvad teekile orgaanilised ühendid ja tanniinid ning muutuvad ideaalseks kasvulavaks patogeensele mikrofloorale.

24 tunni möödudes võib sellest kilest hallitus tekkida. Eilset teed teist korda sooja lastes ei kao aga kahjulikud ühendid kuhugi, vaid satuvad organismi. Selle tulemusena võivad tekkida allergiad, kõhuvalu, mitmesugused ärritused ja isegi maohaavandid.

Tee pikemaks säilitamiseks soovitavad asjatundjad valminud jook külmikusse pista, kus see püsib värskena kuni 12 tundi. Külmkapis seisnud teejooki tuleks enne tarbimist soojendada, ent vältida selle keema tõusmist, kuna siis kaovad ka kõik vitamiinid.

Enne sellise tee kasutamist tuleks seda siiski kuumutada mõnusale temperatuurile, kuid mitte keeta, et mitte hävitada vitamiine. Must tee säilib külmkapis kuni 24 tundi, samal ajal kui rohelise tee säilivusaeg piirneb kuue kuni kaheksa tunniga. Roheline tee on tundlik kuumuse, valguse ja hapniku suhtes, mistõttu tuleb seda hoida tiheda kaanega klaasist või roostevabast terasest anumas.

Tagasi üles