Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Aita päästa siili elu! 12 asja, mis tuleks aias üle vaadata

Copy
Siil. Pilt on illustreeriv.
Siil. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvistel öödel on siilid aktiivsed ja liikvel – üks isend võib öö jooksul matkata kuni viis kilomeetrit! Et okaskerade elu rännakutel ohtu ei satuks, annab looduses hätta sattunud siilide ravi ja rehabilitatsiooniga tegelev Siilipusa MTÜ mõned olulised soovitused, mida igaühel tasuks järgida.

1. Ära süüta varem valmis pandud oksahunnikut

Ka paar päeva seisnud jaanilõkke oksakuhja võib olla siil või mõni muu väikeloom juba pesa teinud. Ta võib olla seal koos poegadega. Seega kogu lõkkematerjali vahetult enne tule tegemist. Kaua seisnud hunnik tõsta aga ettevaatlikult ringi ja ära kasuta selleks teravat tõsteriista.

2. Trimmerda ja niida ettevaatlikult

Aiatehnika – muruniidukid, robotniidukid ja trimmerid on siilidele surmaoht! Seega kontrolli põõsaaluseid enne niitmist või jäta niitmata, robotniidukit kasuta päevasel ajal. Ka kõrges rohus niites tuleb olla ettevaatlik, sest siilid võivad olla teinud endale sinna päevaseks peidus olemiseks pesa, mis eemalt paistab justkui veidi kõrgema rohumättana.

3. Aiale siili jaoks läbipääs

Siilid vajavad toiduotsimiseks suuremaid alasid ning maani ulatuvad kinni betoneeritud või teravate servadega aiad panevad nad eluohtlikku olukorda. Seepärast jäta aia ja maapinna vahele 13–15 sentimeetrine vahe või tee aia alumisse äärde siilitunnel (väike auk). Nii pääsevad siilid liikuma, ei jää traataiast läbi pugedes sinna kinni ega vigasta end.

4. Veesilmadesse ja aukudesse väljapääs

Järskude servadega augud ja veesilmad võivad samuti siilikesele saatuslikuks saada – juba põlvekõrguses augus võib okaskera elu jätta. Seepärast taga veesilmadest turvaline väljapääs, augud kata kinni või tee sinna väljapääsutee.

5. Kontrolli kattevõrke

Kattevõrgud puudel ja põõsastel tuleks panna maapinnast paarikümne sentimeetri kõrgusele ning kindlasti kontrolli neid hommikul ja õhtul.

6. Väldi näriliste lõkse siili teel

Hiire-rotilõkse ära pane paikadesse, kuhu siilid ligi pääsevad – näiteks kuuri ja puuriida alustele jmt.

7. Aed mürgivabaks

Siilisõbralik aed on mürgivaba, sest juba väike kogus teo- või rotimürki saab siilile saatuslikuks, nende päästmine on võimatu. Hukka saavad ka pojad, kes mürki saanud siiliema piima joovad. Taimemürk jõuab maapinnale ja seal elavate putukateni, mida siilid söövad, ka seda tuleks vältida.

8. Ära jäta aiajäätmeid vedelema

Siilid kraabivad seisma jäänud lehe- või aiajäätmekotti augu ja leiavad endale seal mugava pesakoha. Nii võivad nad aga sattuda prügimäele. Vii jäätmed seega kohe jäätmejaama või pane sinna, kuhu siilid ligi ei pääse.

9. Anna juua

Pane soojal ajal aeda madal anum värske veega. Eriti oluline on see poegadega emasiilile, kelle vedelikuvajadus on suurem – nii ei pea ta veeotsinguks pikki rännakuid ette võtma.

10. Ära pane piima

Täiskasvanud siil saab piimatoodete söömisest tõsise terviseprobleemi. Piima saanud siilipoegade päästmine on väga keeruline. Seega ära usu valesid ja müüte ning ära anna siilile piima, vaid värsket puhast vett.

11. Jäta aeda mõni looduslik söögikoht

Suur mure siilide jaoks on liigiomaste elu- ja toidukohtade kadumine. Jäta siis aeda mõned metsikumad ja niitmata kohad, kus siilidel on hea varjus olla ning kus putukad, teod ja muu siilile sobilik söök end peidab.

12. Ära jäta vigastatud siili abita

Terve siil ja siilipoeg kardavad inimest, püüavad kiirelt põgeneda, turtsuvad ja püüavad end põrgatades vaenlast okastega torgata. Abi vajav siil seda ei tee, seega sellist loomakest märgates otsi talle kiiremas korras abi. Kui siil on sattunud koera hammaste vahele, helista ja palu spetsialistil loom üle vaadata. Okaste vahel peidus olevad hammustuseaugud lähevad mädanema ning meelitavad ligi kärbseid, kes siili peale munevad. Munadest arenevad vaglad, kes elusat siili sööma hakkavad.

Siilipusa MTÜ tegeleb looduses hätta sattunud siilide ravi, rehabilitatsiooni ja taasvabastamisega. Siilipusa hoole all olevate abi vajavate siilide toetamise võimluste kohta saab täpsema info SIIT.

Tagasi üles