Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

TRÖÖSTITU TULEVIK Venemaa seisab uue olmekriisi lävel (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Venemaad ähvardab kehvade asjaolude kokkulangemisel uus olmekriis.

Enamik Venemaa veepuhastusseadmeid on ehitatud 50–60 aastat tagasi ja nende kulumine on riigis keskmiselt 80 protsenti, mõnes piirkonnas isegi 90 protsenti. See tähendab, et Venemaal võib tekkida joogiveepuuduse oht, vahendab The Moscow Times.

Väidetakse, et kokku töötab Venemaal umbes 60 000 veepuhastusjaama ja 21 000 reoveepuhastusjaama. 20 protsenti Venemaa elanikkonnast elab seejuures ilma juurdepääsuta tsentraalsetele või kohalikele reoveepuhastusjaamadele.

Ainult 1–2 protsenti kommunaalteenuste infrastruktuurist uuendatakse igal aastal, kuigi amortisatsioonimäär on riigis ligemale 3 protsenti. Nagu Venemaa riigiduuma ökoloogia, loodusvarade ja keskkonnakaitse komisjoni asejuhataja Aleksandrs Kogan märkis, ei halvenda puhastusseadmete kulumine mitte ainult vee seisundit (mustas vees paljunevad tsüanobakterid, mis hävitavad veealust taimestikku, tapavad kalu ja põhjustavad inimeste mürgistusi), vaid suurendab ka vee puhastamise hinda.

Kommunaal- ja ehitusministri asetäitja Aleksandr Jeresko tuletas meelde, et Venemaa president Vladimir Putin lubas eraldada 4,5 triljonit rubla (50 miljardit eurot) kommunaaltaristu kaasajastamiseks.

Kuid Jeresko sõnul on föderaalse rahastamisega põhimõtteliselt võimatu kõiki probleeme lahendada.

Eksperdid ütlevad, et Putini nimetatud summa on väga suur, kuid sellest piisab «kõige põletavamate probleemide» lahendamiseks. 

«Kui midagi ei tehta, siis algab Venemaal täiemahuline veekriis ja joogiveepuudus. Täna rakendatakse mitmesuguseid meetmeid, et meelitada investoreid kütte- ja valgustussüsteemidesse raha paigutama, kuid veepuhastuse vastu pole investorid seni veel huvi tundnud,» ütles insenerifirma 2K juhatuse esimees Ivans Andrijevskis.

2024. aasta talvel esines Venemaal rida kommunaalsüsteemide rikkeid, mis jätsid üle 1,5 miljoni venelase krõbedatel talvekuudel kütte, vee ja elektrita, kirjutab TVNET.

Küsitluste kohaselt on enam kui 60 protsenti Venemaa kodanikest viimase aasta jooksul puutunud kokku probleemidega kommunaalsektoris.

Hoolimata vajadusest parandada lähitulevikus kommunaalinfrastruktuuri, kavatsevad Venemaa ametivõimud radikaalselt vähendada kommunaalarengu rahastamist.

Tagasi üles