Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PEAB PROOVIMA See lihtne nõks päästab orhidee kindlast surmast (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Orhidee kasvu ja elutegevuse turgutamiseks soovitavad asjatundjad üht paljudes köökides levinud vürtsi.

Imelised orhideed vallutavad oma eksootilise välimusega südameid ja majapidamiste aknalaudu. Lõunast pärit ilutaime hooldus on tihtipeale üks tänamatu töö, mis tipneb orhidee väljaviskamisega. Nigelavõitu taimekest ei maksa niisama uisapäisa ära visata, selmet tuleks seda kostitada 20 grammi kaneeliga, mis tuleb mulla pinnale puistada, vahendab Vakarys Ekspresas.

Samaväärselt toimib ka kaneelipulk, mille saab kiirelt mugavalt mulda pista. Raviks ja kahjurite vastu võitlemiseks tuleks vürtsi kasutada kord nädalas. Kaneeliravi aitab orhideel kiiremini taastuda, mõjudes taimele samaaegselt ravimi ja väetisena. Kaneeliravi järel ei tohiks taime viis päeva kasta. Vastasel juhul ei suuda kaneel taimehaiguste vastu võidelda.

Tütar ema varrel

Sageli kasvavad orhideede varre külge pisikesed tütartaimed ehk keikid. Nad tekivad taime enda kudedest ja on emataimega täiesti identsed, mistõttu nende abil on hea oma lemmiktaime paljundada. Keikid kasvavad aeglaselt. Emataimest eraldamiseks on õige aeg siis, kui juuri on mitu, need on vähemalt viiesentimeetrised ja noortaimele on kasvanud mitu lehte. Enne eraldamisprotseduuri võiks keiki juuri piserdada, siis on need elastsemad. Taim lõigatakse emataime küljest lahti terava puhta noaga ja nii, et sellele jääb külge ka osake emataime õievarrest. Pott tuleb valida selline, kuhu noore taime juured parasjagu ära mahuvad, mitte suurem. Edasi kasvatatakse nagu emataimegi, kuid arvestama peab, et väike pott kuivab läbi kiiremini ja seega peab kastmisega olema tähelepanelikum.

Märksõnad

Tagasi üles