UURING Istuva tööga inimesed võiksid seda jooki rohkem juua

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Teadlased usuvad, et istuva tööga inimesi päästab varajasest surmast just see tähelepanu ja erksust parandav jook.

Istuva tööga inimestel, kes joovad igapäevaselt kohvi, on oluliselt väiksem suremusrisk kui neil, kes tööpäeviti üldse kohvi ei tarbi, vahendab Washington Post.  

Tähelepanek põhineb aprillis ajakirjas BMC Public Health avaldatud uuringul. 

Teadlased leidsid, et mitte-kohvijoojatel, kes istusid kuus või enam tundi päevas, oli 58 protsenti suurem suremusrisk kui kohvijoojatel, kes istusid vähem kui kuus tundi päevas töölaua taga. Uuringu kohaselt näitab see nii istumisega seotud riske kui ka kohvijoomise kasulikkust.

Uuringust

Uuringus kasutati aastatel 2007–2018 kogutud 10 639 inimese andmeid. Need koguti Ameerika riikliku tervisestatistika keskuse National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) raames.

Selles uuritakse Ameerika inimeste tervise- ja toitumisolukorda. Uuringut korraldatakse alates 1999. aastast iga kahe aasta tagant.

Teine tähelepanek

Uurijad leidsid lisaks, et rohkem kui kaheksa tundi päevas istumine oli seotud 46 protsenti kõrgema üldsuremuse ja 79 protsenti kõrgema südame-veresoonkonnahaigustesse suremuse riskiga võrreldes nendega, kes istusid vähem kui neli tundi päevas.

Lisaks oli neil, kes jõid kõige rohkem kohvi (rohkem kui kaks tassi päevas), 33 protsenti madalam suremuse risk ja 54 protsenti madalam risk südame-veresoonkonnahaiguste suremuse osas kui neil, kes ei joonud kohvi, vahendab MTV Uutiset.

Oma järeldustes märgivad teadlased, et kohv on keeruline ühend, mida võiks ja tuleks rohkem uurida.

Tagasi üles