Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

LÄHEB PALAVAKS! Tee nii, et kliimaseadmeta elamine saunaks ei muutuks (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lähenemas on uus kuumalaine, mis ei tee tubase olemise ebameeldivaks ainult inimestele, vaid ka koduloomadele. Selleks, et kliimaseadmeta toas püsiks temperatuur enam-vähem mõistlikul tasemel, tuleb meeles pidada kuus nippi.

Tõmba ette kardinad ja rulood

Tavaliselt oleme harjunud aknaid katma õhtul, et võõrad pilgud tuppa ei näeks või et hommikune päike kell viis üles ei ärataks. Tegelikult on kardinad ja rulood ka heaks abivahendiks kuumade päikesekiirte tõrjumiseks. Eriti hästi toimivad päikesekiirte tõrjumisel heledad kardinad, kuna need peegeldavad, mitte ei neela valgust. 

Eriti palavatel päevadel tõmba kardinad akende ette ning kuigi toas on pime, pole seal vähemalt põrgukuumust.

Lülita mittevajalikud elektriseadmed välja

Palava ilmaga tuleks vältida elektriseadmete liigset kasutamist. Kuigi tänapäevased masinad on energiasäästlikud, soovitatakse välja lülitada pesumasin, televiisor, arvutid, mängukonsoolid ja muidugi radiaatorid ning muud kütteseadmed. Pliidiplaadi ja praeahju asemel kasuta toidu soojendamiseks võimalusel mikrolaineahju.

Tekita tuuletõmme

Tuuletõmme on alahinnatud, aga tõhus nipp korteri jahutamiseks ja värske õhu tuppa toomiseks. Mõistagi ei tohi aknaid avada päeva kõige kuumemal ajal, vaid hoopis õhtuti, öösiti ja hommikuti, kui temperatuur on õues tunduvalt madalam kui toas. 

Hoia õhk kuiv

Kuumus on seda raskemini talutavam, mida niiskem on õhk. Väldi palavuse ajal rohke märja pesu kuivatamist toas ja hoia vannitoa uks suletuna, et niiske õhk tubadesse rändama ei satuks.

Kasuta ventilaatorit

Ventilaatorid tegelikult siseõhku ei jahuta, kuid pakuvad tänu tekitatavale õhuvoolule hetkelist leevendust. Kliimaseadet see ei asenda, aga sarnaselt tuuletõmbusega paneb õhu liikuma. Tasub meeles pidada, et üle 35-kraadises temperatuuris ei ole sel tublil masinal enam praktilist mõtet.

Joo vett ning ära liiguta end

Rapsides hakkad kiiresti higistama ning mis veel hullem, hakkab palav. Selle tõttu tasub palavatel päevadel rahulikult kulgeda. Lisaks sellele tuleb juua palju vett, mis samuti keha jahutab. Viimase abinõuna saad end pikali visata voodi või diivani asemel hoopis põrandale, kus on kõvasti jahedam kui pehmel mööblil.

Tagasi üles