ETTEVAATUST Väga hea põhjus, miks ei tohiks kuumal suvepäeval jäätist süüa

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuumalaine ajal tuleb hoolikalt jälgida oma menüüd ja päevast vedeliku tarbimist. Paljud üldlevinud nipid ja arusaamad ei pruugi seejuures paraku jahutust tuua.

MTV Uutiset kirjutab, et vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei tasuks kuumuses külma jooki või jahutavat jäätist nautida. Nende asemel tuleks laud katta sooja toidu, värskete köögiviljade ja rohke veega. 

Ekspertide sõnul toob sedavõrd külma toidu tarbimine kuumal päeval kaasa seedimisest tuleneva temperatuuri tõusu. Kuigi külmad toidud ja joogid jahutavad, on nende mõju sageli väga lühiajaline. Keha võib võtta neid liiga külmana, hakates kehatemperatuuri vaikselt tõstma. Teisisõnu võib end pärast jäätise söömist tunda kuumemalt kui enne.

See on tingitud peamiselt sellest, et teie keha üritab äkki jahtunud keha kompenseerida suurema soojuse tootmisega.

Vürtsid toovad leevendust

Vürtsikas karri ei pruugi kuumal suvepäeval kuigi ahvatlev olla. Vürtsikas toit toob aga leevendust, kuna paneb inimese higistama, jahutades seeläbi ka keha. Ei ole sugugi üllatuslik, et maailma kõige kuumemates paikades kasutatakse tšillit ja süüakse palju kuuma toitu. Nii nagu kuumade toitude puhul, aitab ka soojade jookide tarbimine keha jahutada.

Väiksemad portsjonid 

Kui soovite oma keha jahedana hoida, sööge päeva jooksul suurte söögikordade asemel väiksemaid portsjoneid. Suurte söögikordade söömine nõuab nimelt palju energiat, et seedida, viies omakorda selleni, et keha hakkab soojust tootma.

Lisaks söögikordade suurusele võiks leitsaku ajal tähelepanu pöörata ka sellele, mida parasjagu sööte. Rasv, valk, suhkur ja kiudained nõuavad seedimiseks keskmisest rohkem tööd. Suvisel kuumal ajal tuleks seetõttu vältida näiteks suhkrustatud jooke, piimatooteid ja toekaid liharoogi.

Tagasi üles