NÄDALA VEIN Suve moeveinid tulevad Portugalist (1)

Britt Rosen
Copy
Vinho Verdet leidub kargest ja õhukesest rikkalike ning nüansirohketeni. FOTO: Shutterstock
Vinho Verdet leidub kargest ja õhukesest rikkalike ning nüansirohketeni. FOTO: Shutterstock Foto: Shutterstock

Portugali veinipalett elab tõusulaines ega piirdu üksnes magusa kangestatud portveini ja lapikus pudelis mahlase roosaga. Sealsed Alvarinhod kannatavad võrdlust noobli Chablis’ga, Bagad aga küllusliku Barologa.

Sõõm jahedat, karget, kerget ja õrnalt kihisevat Portugali Vinho Verdet on palaval päeval suurepärane. Sealsest veinipaletist tuntakse meil ka rõskel õhtul kaminatule valgele sobivat tummist portveini ja madeirat, samuti ümmarguses lapikus pudelis roosat-rõõsat rahvalikku lauaveini Mateus Roséd. Selle kultusliku joogi värske, kerge, kihisev ja vaarikane suveloomus meeldib tänaseni paljudele üle ilma ning oli meil aastate eest nii mõnegi jaoks esimene tutvus roosa veiniga üldse.

Kuid see on vaid väike piisk Portugali üha külluslikumast ja põnevamast veinikarikast, tõdeb sommeljee, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii. Ta lisab, et seda näitas ka tänavune aasta veinide konkurss (vt aastavein.ee, sommeljee.ee), kus maaletoojad saatsid maitsmisele ja hindamisele varasemast rohkem Portugali veinimeistrite loomingut. Sealsed veinid on praegu samasuguses tõusutrendis nagu Kreeka omad ja mõlemad maad pakuvad avastamisrõõmu ka kogenud sommeljeedele.

Tagasi üles