ÜKS MURE VÄHEM Väheteada nipp hoiab sipelgad koduaiast eemale (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sipelgate suvisele pealetungile on raske pidurit peale panna. Kangekaelsed ja vastupidavad putukad vajavad mõnikord erikohtlemist, mis nad jäädavalt eemale peletab.

Kuigi võitlus sipelgate vastu algab juba mais, ei lõpe see sageli kogu sooja hooaja jooksul.

Need kahjurid on eriti leidlikud, kuna neil õnnestub oma arvukust kasvatades pea kogu suvi üle elada. Vakarys Ekspresas jagab üht väheteada nippi, mis peaks tüütud sipelgad eemale hoidma.

Mida teha?

Lisage ühele liitrile koolajoogile üks liiter puhast vett ja üks supilusikatäis mis tahes vedelat seepi. Köögiviljakasvatajad soovitavad valminud segu kasutada kord kahe nädala jooksul ning pritsida seda lehtedele, kus kahjurid asuvad.

Kui aga sipelgad peaksid peenarde läheduses elutsema, vala segu põllukultuuride juurte alla. Kuid siis on koostisained veidi teistsugused: ühe liitri koolajoogi kohta tuleb lisada viis liitrit tavalist vett ja seejärel segada.

Kui teil ei ole Coca-Colat käepärast, sobib ka mõni muu suhkrustatud gaseeritud jook, näiteks Sprite.

Kõik need joogid on valmistatud sünteetilistest materjalidest ja sisaldavad ortofosforhapet, mida kasutatakse tööstuslikult rooste eemaldamiseks.

Valminud lahusest saab muu hulgas ka tõhus väetis lillepeenrale. See hävitab kõik maatükil olevad seenhaigused, kuid kasulikke mikroorganisme see ei kahjusta. Lisaks toidab see mulda suhkru ja fosfaatidega, mis on vajalikud taimede kasvuks.

Tagasi üles