TARK TEADA Kas paigutada päikesevari akna sise- või välisküljele?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kõige tõhusam viis palavusega võidelda on see, kui päikese kuumus ei jõuagi aknaklaasini. Selleks tasub paigaldada päikesevari, pimendav päikesevari või turvaruloo akna välisküljele.

VELUXi Eesti müügijuht Toomas Aavisto selgitab, et eriti on akna välisküljel asuvatest ruloodest ja päikesevarjudest abi majade kõrgematel korrustel ja katusealustes eluruumides.

Katuseakna päikesevari aitab alandada siseruumide õhutemperatuuri ligi nelja kraadi võrra, kuid ei muuda ruume pimedaks ja võimaldab samal ajal aknast välja vaadata, sest päikesevarju materjalina kasutatakse läbipaistvat kangast. Lisaks eelnevale on katuseakna päikesevarju lihtne paigaldada seestpoolt ehk puudub vajadus katusele ronida.

Tavalisest katuseakna päikesevarjust veelgi tõhusam on pimendav päikesevari, mis alandab siseruumi temperatuuri kuni nelja ja poole kraadi võrra. Pimendav päikesevari sobib eriti hästi magamistoa katuseaknale, sest selle sulgemine muudab toa täiesti pimedaks, mis omakorda tagab ka suvistel valgetel öödel hea une.

Väline turvaruloo pakub lisaks suvel ruumide jahedana hoidmisele ka mürasummutust ja täiendavat soojustust talvel, kui väljas on külm. Samuti kaitseb väline turvaruloo katuseakent ka näiteks rahesaju korral, mis võib kahjustada aknaklaasi.

Sisemised kardinad kaitsevad ereda valguse eest

Enamikul akendel, kaasa arvatud katuseakendel, kasutatakse vaid sisemisi kardinaid, mis võimaldavad reguleerida sisse tuleva valguse hulka, suurendada privaatsust või muuta näiteks magamistoa täiesti pimedaks, et ka valgetel öödel oleks tagatud kvaliteetne uni.

«Suvise kuumuse eest kaitsevad sisemised kardinad paraku minimaalselt, sest päikese soojus on juba läbinud aknaklaasi ja jõudnud hoone sisemusse,» märkis Aavisto. «Küll aga aitab otsese päikesevalguse hajutamine või blokeerimine siiski vähendada ruumide sisepindade ja mööbli kuumenemist ja ka pleekimist, samuti suurendab valguse hajutamine ruumis viibijate mugavust,» lisas ta.

Katuseaknale saab paigaldada ka putukavõrgu

Öisel ajal, kui väljas on jahe, tasub aknaid võimalikult avatuna hoida, et ruumid saaksid loomulikul teel jahtuda. Sellise jahutuse miinuseks võivad aga saada öisel ajal aktiivsed putukad alates sääskedest ja lõpetades ööliblikatega, kes avatud aknast sisse tulevad.

«Selleks, et putukate invasiooni ära hoida, on võimalik paigaldada ka katuseakna ette sissepoole putukavõrk. Sarnaselt rulooga saab katuseakna putukavõrku vastavalt vajadusele kas sulgeda või avada,» selgitas Aavisto. Seega on katuseakna putukavõrku võimalik paigaldada statsionaarselt ehk niimoodi, et see on alati kasutusvalmis ega vaja ka eraldi hoiukohta.

Märksõnad

Tagasi üles