PEA PIIRI Liigne soolatarbimine suurendab selle nahahaiguse riski

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soola liigne tarbimine suurendab ühe ebameeldiva nahaprobleemi tekkeriski.

Kõrge soolasisaldusega dieet võib suurendada atoopilise dermatiidi tekkeriski. Kui hiljutise uuringu tulemused leiavad kinnitust edasistes uuringutes, võib soola tarbimise vähendamine vähendada ka atoopilise dermatiidiga inimeste sümptomeid, vahendab Ilta-Sanomat.

Teadlased kasutasid Ühendkuningriigi biopanga andmeid ja 215 000 täiskasvanu terviseandmeid. Nende põhjal oli atoopiline dermatiit seda tõenäolisem, mida rohkem soola oli osaleja uriinis.

Soola liigtarbimise seos dermatiidiga kinnitati ka 13 000 Ameerika täiskasvanut hõlmanud uuringus. Iga üleliigne gramm soola suurendas atoopilise dermatiidi tekkeriski 22 protsendi võrra.

Soola ja atoopilise dermatiidi vahelise seose kohta on varemgi olnud viiteid, kuid teema vajab veel täiendavat uurimist. Hiljuti avastati, et nahas võib ladestuda märkimisväärne kogus soola, eriti piirkondades, kus esineb lööve. Kiirtoitu, mis sisaldab palju soola, on samuti seostatud atoopiasümptomite süvenemisega.

Atoopiline dermatiit on krooniline nahahaigus, mille põhjuseks on naha struktuursed omadused ja naha immuunsüsteemi ebanormaalne toimimine. See mõjutab umbes 10–20 protsenti elanikkonnast.

Tagasi üles