Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Remont või renoveerimine? Nii valmistud võimalikeks üllatusteks

Copy
Foto: Remondifirma.ee

Vana maamaja, korteri või mõne muu romantilise kinnisvara renoveerimine on alati väga põnev projekt. Eriti kui sirvida läbi palju "Enne" ja "Pärast" pilte, mida veebist leida võib.

Visiooni loomine ja sisustuse valimine tekitavad elevust ja ka mõnusaid pereliikmete vahelisi “kaklusi”. Kuid põnev on renoveerimine ka seetõttu, et iga vana ehitus sisaldab üllatusi. Läbi mädanenud laetalad, valesse kohta pandud torud, põranda sees elavad seened, paberist seinad ja projektile mitte vastavad kandseinad.

Need on vaid mõned näited töö käigus selgunud asjaoludest, millega renoveerijad igapäevaselt kokku puutuvad. Kuid nad on kogenud meistrid ja nad on selleks valmis.

Enamikku tagasilööke saab siiski vältida hea esialgse planeerimise, avatud ja ausa koostöö ja mitmete näpunäidete abil, mida Remondifirma.ee tahab siin sinuga jagada.

Renoveerides tuleb pea alati arvestada kolme asjaoluga

  • Esiteks eelarvepiirangutega, mis tähendab, et tuleb teha kompromisse.
  • Teiseks ettenägematute asjaoludega. Ehk siis nii ebameeldivate kui ka meeldivate üllatuste võimalusega.
  • Punktist number kaks hoolimata on kolmandaks oluline võimalikult täpne eeltöö ja plaan. Renoveerimise maksumust ja kestust ei saa hinnata ilma professionaalse ülevaatuseta. Kohe alguses on mõistlik igal omanikul lasta hinnata objekti seisukorda, võtta arvesse tööjõukulu, materjalikulu ja ettenägematuid asjaolusid.

Tasub jälgida, kas renoveerimisfirma kommunikeerib võimalikke tagasilööke

Ave ja Hannes ostsid 5 aastat tagasi oma esimese maja ja tegid mitmeid vigu: valisid ehitusfirma pealiskaudselt, ei kaitsnud ennast lepinguga, ei viibinud ehitusplatsil, et edenemist jälgida.

Alles pärast majja elama asumist said aru "puudustest" ja see oli väga masendav. Palju raha oli kulutatud, palju oli ootusi, milline maja olema saab, kuid lõpuks tuli leppida reaalsusega.

Selliseid näiteid on palju. Aga kuidas siis renoveerimisega seotud üllatustega ringi käia nii, et omanik oleks rahul nii protsessi kui lõpptulemusega?

Siin on mõned näited.

Üllatus põranda all tegi väiksest tööst kapitaalremondi

Remondifirma töödejuht Rene Smirnov toob näite ühe pealinna korteri kapitaalremondist, kus algselt oli plaan algupärased põrandad säilitada, kuid tööde käigus selgus, et vannitoa ja köögi vahelise põranda all oli pehmelt öeldes katastroof – kõik oli läbi mädanenud.

Renoveeritava korteri põrand ning seega ka alumise korruse lagi oli täielikult läbi mädanenud.

Ehitada tuli uued vahelaed nii koridori, vannituppa kui ka kööki. See oli tegijatele suur väljakutse, kuna alumise korruse lagi tuli jätta terveks.

Mida sellest loost õppida?

Kui sanitaarremont on pigem pinnapealne ja annab kiiremalt ja soodsamalt korterile või majale värskema ilme nähtavates kohtades, siis kapitaalremont tungib sügavamale ja tagab eluaseme parema elamiskõlblikkuse ning pikaealisuse.

Iseenesest võivad nõukogude-aegsed parketid, torustik ja elektrijuhtmed veel toimida, kuid on ilmselgelt oma aja ära elanud. Kui on soov kasutada kaasaegsemaid mugavusi, jäävad alumiiniumjuhtmed, tsingitud torud ja nagisev põrand ajale jalgu.

Pööningukorrus pakub sageli üllatusi

Keldri- ja pööningukorruse väljaehitamine eluruumideks pakub sageli üllatusi.

Remondifirma.ee

Ühes Tallinna südalinna korterelamu korteris sooviti teostada tuleohutusauditis välja toodud tegemata töid, et korterelamu saaks kasutusloa.

Lõpuks tehti kapitaalselt ringi terve pööningukorter, kuna korterit üle vaatama hakates selgus, et lisaks auditis välja toodud probleemidele on probleem ka vannitoaboksiga.

Kunagise uputuse tulemusel oli eluruumi põrand ära vajunud, liikunud otsapidi vannitoa põranda alla ja oli lookas ning vetruv. Korteri perenaisele oleks piisanud ka tuleohutusauditis nõutud töödest, kuid Remondifirma veenis omanikku, et korter tuleks täielikult tühjaks tõsta, põrand lahti võtta ja korda teha.

Niisugust “veenmistööd” ei tee ehitaja aga mitte selle pärast, et igal võimalusel rohkem müüa, vaid et klient paari-kolme aasta möödudes ei peaks kahetsema, et oleks ikka võinud kohe teha. Sest probleemid, isegi kui silmale nähtamatud, ei kao kuskile.

Põranda alt tuli välja kaks üllatust

Esiteks oli korteris kunagi olnud veel üks uputus, mille tagajärgi oli püütud lappida Makroflexi ja saelauaga.

Teiseks oli maja kunagi põlenud, millest olid põranda alla jäänud söestunud talad. Keegi ei teadnudki, et korteris oli olnud veel üks uputus ja majas tulekahju.

Mida sellest loost õppida?

Osa kulusid kandis selle töö puhul korteri perenaine, teise osa ühistu. Alati tasub läbi mõelda, mis oleks antud olukorras parim tulemus ning leida viisid, kuidas seda eelarveliselt teostada.

“Paberist seinad” ei ole üksnes sõnakõlks

Smirnov toob veel ühe näite renoveerimise üllatustest.

Tallinna paneelmaja korteriomaniku soov oli renoveerida korteri WC ja vannituba.

Lõpuks anti aga kliendile üle hoopis täielikult renoveeritud korter. Lammutama hakates selgus, et tegemist ei ole sisse tõstetud karbiga vannitoaga nagu paljudes uuemates paneelmajades.

Selgus, et “paberist seinad” ei olegi üksnes sõnakõlks. Seinad koosnesid metallvitstega seotud tundmatu päritoluga ehitusplaatidest.

Koos omanikuga otsustati ehitada uue kaasaegse karkassiga, kuid lihtne kipsist vahesein. See võimaldas natuke ka planeeringut loogilisemaks muuta, et uks ei avaneks enam kitsasse koridori. Ühtlasi oli mõistlik võtta ette ka koridori ja köögi värskendus.

Nagu ära lagunenud seinast ja algselt planeeritud vannitoa remondist poole korteri renoveerimiseks kasvanud tööst juba küllalt poleks olnud, oli sellel objektil ees veel paar üllatust.

Kui alustati viimistlustöödega, otsustas omanik, et parem on ette võtta juba terve korteri renoveerimine.

Mida sellest loost õppida?

Remont on kulukas ja mitu korda tehes alati kallim. Seega on pigem mõistlik teha kapitaalne remont, mis kestab aastaid ja ei nõua iga-aastaseid lisainvesteeringuid.

Remondifirma.ee

Mida renoveerimise igas etapis peaksid silmas pidama?

Renoveerimisprotsessis on asju, mida tuleb teha ENNE renoveerimist, renoveerimise AJAL ja PÄRAST renoveerimise lõppu. ENNE-faas ettevalmistava etapina on kõige olulisem, kuna see paneb aluse sellele, mis edasi saab.

Eeltöö esimene faas: ülevaatus

  • korteri/maja/toa üldine seisukord
  • süsteemide ja seadmete hindamine

Renoveerimisfirma kuulab omaniku soove ja viib läbi üldise ülevaatuse. Seejärel viib ta läbi ka uurimise kõigi varasemate tööde kohta kogu kinnistul.

See hindamine võimaldab saada täpse hinnangu mitte vaid soovitud sekkumistele, vaid ka nendele, mida ei oska ise näha.

Ja teha asju nii, et ka kõik paberimajanduse ja kasutusloaga seonduv oleks korras.

Eeltöö teine faas: Ideest projektiks

Sinu idee "tõlgitakse" projektiks:

  • sinu ideede teostatavus
  • ruumide ja sisustuse jaotus
  • lahenduste ja süsteemide plaan
  • katete ja viimistluse valik

Selles etapis konsulteerib professionaalne töövõtja omanikuga aktiivselt, et kõik lahendused vastaks ootustele.

Eeltöö kolmas faas: Tööde spetsifikatsioonid ja eelarvestamine

Tööde spetsifikatsiooniks on lihtsustatult öeldes tehniline dokument - kalkulatsioon materjalide ja teenuste kuludest - kus on toodud kõik renoveerimistöödeks vajalike tööde ja materjalide loetelu ja hinnad.

"Sageli arvatakse, et ehitaja soovib teenida materjalide vahendamise ehk siis liistu müügi pealt. Tegelikult on hoopis vastupidi, sest suurematel remondifirmadel on hulgihinnad. Mis maksab, on ikkagi spetsialistide aeg, oskused, kogemused, logistika ja toimivad protsessid."

Remondifirma töödejuht
Rene Smirnov

Millest saab ja millest sa ei saa loobuda?

Remondifirma töödejuhi Rene Smirnovi sõnul on väga tavaline, et soovitakse unistuste kodu realistliku eelarvega.

Kuid sageli tuleb juba enne töö planeerimist teha keerulisi valikuid. Et mis on hädavajalik ja milleta saab hakkama, kui eelarve on väiksem.

Remondifirma.ee

On okei loobuda mõnest viimistlusest, mida saab hiljem teha ilma esialgset projekti moonutamata. Kuid ei ole okei loobuda oma eluea ära elanud elektrijuhtmete väljavahetamisest.

100% teostust eelarve piires ei saa lepingusse panna

Renoveerimine võib olla delikaatne ja stressirohke ettevõtmine. Ootamatud sündmused võivad olla iga nurga taga, kuid ükski probleem pole lahendamatu. Hea on keskenduda probleemide lahendamisele, lisab Smirnov.

Renoveerimisprojekti on mõttekas alustada siis, kui soovitud tulemus on realistlik.

Kuid 100% ei ole see ka lepinguga võimalik.

Arvestada tuleks materjalide ja tööjõu kuludega, aga ka lisakuludega, nagu load, ülevaatused, spetsiifiliste meistrite kaasamine ja ettenägematud asjaolud.

Teha ise või tellida professionaalid?

Kuigi mõne töö ise tegemisega võib säästa raha, ei ole see sageli parim lahendus.

Hinnata tuleks oma oskusi ja võimeid enne mis tahes töö alustamist. Elektri- ja torutööd tuleks ohutuse ja ehitusnormide järgimise tagamiseks kindlasti jätta professionaalidele.

Kes on remonti teinud, teab, kui palju aega võtab vajalike esemete ostmine, sobivate tarvikute ja tööriistade varumine või laenutamine ja pindade kuivamise järel ootamine.

Pole üllatav, et professionaalse remondi puhul moodustavad töökulud vähemalt poole. Kas see on lõpus kallis või odav, on igaühe enda hinnata.

Ise teha on alati variant, kuid isegi kogenud isetegijad võivad end ümberehitustöödega üle koormata või olla sunnitud oma vigade eest topelt maksma.

Remondifirma.ee lähtub oma tööde kvaliteedikontrollil kvaliteedijuhendist:

https://remondifirma.ee/tasuta-kvaliteedijuhend/

https://www.youtube.com/watch?v=jB5zd9yZelA

Ametliku lepingu ja remondifirma eelised

Vaid ametliku lepinguga ehitusfirma puhul:

  • võtab remonti teostav ettevõte endale vastutuse tehtud töö ja su varale või kolmandatele isikutele tekitatud kahju eest
  • tööd on teostatud korrektselt nii ehitustehniliselt kui visuaalselt
  • viimistlus ja materjalid vastavad omaniku soovile
  • tööd on valmis kokku lepitud ajaks
  • kehtib garantiiperiood - ettevõte parandab kõik vead või puudused kokku lepitud aja jooksul

Eduka renoveerimise alustalad - radikaalne ausus ja koostöö väärtustamine

Ebameeldivate üllatuste vältimiseks on niisiis kaks peamist tööriista:

  • leping, mis reguleerib ära tehtavad tööd
  • koostööl ja radikaalsel aususel põhinev suhtumine

Remondifirma - renoveerimise ja remondi teenus

Kui sanitaarremondi võib ette võtta ka mõnenädalase puhkuseprojektina, siis keerulisemaid renoveerimistöid üks inimene oma nõu ja jõuga ära ei tee.

Remondifirma spetsialistidel on vajalik kompetents nii kinnisvara seisukorra hindamiseks, vajalike tööde välja selgitamiseks, renoveerimise eelarve koostamiseks ja kõigiks ehitustöödeks.

Kui sul on plaanis korteri, maja, suvila või muu huvitava hoone või hooneosa renoveerimine, esita päring või pea nõu kirja või telefoni teel.

Copy
Tagasi üles