ETTEVAATUST Taksojuhid ja koristajad võivad varastega koostööd teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Varguste ennetamisel ei pruugi esimese asjana pähe torgata, et pahaaimamatult võime varga elu ise lihtsamaks muuta või nad suisa enda koju tuua!

Vali hoolega, kellele mida räägid

G4Si turvaekspert Tarmo Pärjala toonitab, et tuleb olla väga ettevaatlik, kellega milliseid detaile enda plaanidest ja oma kodusest elust jagad. «Pahaaimamatult võib näiteks uus tore tuttav olla juhuvaras, kes saadud siseinfot kurjalt ära kasutab,» rääkis ta.

Selle fakti kinnitamiseks tõi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin 30. mai «Terevisioonis» ka paar näidet.

«Oli juhtum, kus siseallikaks oli taksojuht, kes viis kliente kodudest lennujaama ning jagas vargale infot, mis ajaks milline kodu tühjaks jääb,» meenutas Milenin. «Ja kui oli autos juttu varast, ehetest või rahast, siis ka see info jõudis vargani.»

Seejärel rääkis ta naisest, kes töötas koristusettevõttes ja käis erinevaid kodusid puhastamas. «Olles seal sees, nägi ta, millist vara üks või teine koduomanik omab ja jagas seda infot oma kuriteokaaslastega,» möönis Milenin.

Pärjala soovitab enne kodukoristusteenuse kasutamist koristaja tausta väga põhjalikult uurida. Näiteks tasub otsida infot Google'ist ja sotsiaalmeediakontodelt.

Kus vargused toimuvad?

Kuritegevuse statistikale toetudes saab öelda, et märtsis ja aprillis kasvas varguste arv elamutest ja nende hoovidest/panipaikadest 23 protsenti võrreldes sama perioodiga aasta varem. Vahemikus mai 2023 kuni aprill 2024 kasvas taoliste varguste arv 14 protsenti.

Kõige rohkem pannakse vargusi toime suuremates omavalitsustes, Harjumaal ja Ida-Virumaal, kus vargad käivad nii korterites kui ka kortermajade keldrites ja panipaikades. Tartumaal saab siia kõrvale tuua veel eramud ja nende hoovid.

Seoses rattahooajaga on märgata ka elektritõukerataste ja jalgrataste varguste sagenemist. Pättide huviorbiiti satuvad need nii hoovides, parklates kui trepikodades.

Lisaks jalgratastele ja tõuksidele varastatakse ka hinnalisi grille, lapsevankreid jpm. Veendu, et kõik väärtuslik saaks peale kasutamist pandud kinnisesse hoonesse, mis on turvatud valvesüsteemiga.

Professionaalsed ja juhuvargad

Peamiselt jagunevad vargad kaheks: professionaalsed vargad ja juhuvargad. Esimesed planeerivad kuritegu pikemalt ette ja lähevad n-ö kindla peale. Üldiselt nad aimavad, mida elamust saab, eelistades väiksemaid ja hinnalisemaid asju, mida on lihtne põue pista, näiteks sularaha ja ehteid.

Juhuvarga eesmärk on midagi võimalikult lihtsalt varastada, nad ei planeeri pikalt ette. Nendeks võivad olla ka peolt leitud uued tuttavad, keda enda poole afterparty'le kutsutakse. Kui koduomanik on magama jäänud, hakkavad uued tuttavad tema kodus omapäi tegutsema ja ärgates võib ta avastada, et midagi on kaasa viidud.

Aknad tuleb kinni panna

Turvaekspert Pärjala rõhutab, et ka enne magama minemist tuleks üle kontrollida, kas kõik aknad ja uksed on kinni. Alles hiljuti oli juhtum, kus käidi mitmes Tartumaa elamus, mille aknad olid jäetud tuulutusasendisse.

Kui on soov siiski aknaid tuulutusasendisse jätta, tuleks paigaldada akendele valvesüsteemi magnetandurid, mis annavad häire, kui kurjategijad tuulutusasendisse jäetud akna sisenemiseks avavad.

«Hea oleks teisel korrusel toimetades panna alumine korrus valvesse. On olnud juhtumeid, mil pererahvas on teisel korrusel ja pätt toimetab alumisel,» andis Pärjala veel ühe soovituse, kuidas tagada oma kodu ja pere turvalisus.

Tagasi üles