Telliskivis asuvast näotust parklast sai kutsuv pargiala

Kodu.postimees.ee
Copy
Pargiala oli veel hiljuti üsna näotu asfaltplats.
Pargiala oli veel hiljuti üsna näotu asfaltplats. Foto: Telliskivi TLN erakogu

Tallinnas Telliskivis Literaadi restoran-raamatupoe esisel alal sai senisest suurest parkimisplatsist park.

3. juulil ametlikult avatav ja enam kui 5000 ruutmeetri suurune pargiala liidab Telliskivi ärilinnaku töökeskkonna ja vaba aja veetmise võimalused terviklikuks linnaruumiks, tuues piirkonda rohelust ning mitmekülgseid liikumisvõimalusi.

Pargi valmimine märgib uue ajajärgu algust Telliskivile – lähiaastatel saab Telliskivi juurde mitmeid rohe- ja pargialasid, väljakuid ja meelelahutusalasid. Kujunemises Telliskivi seob siinse ettevõtluskeskkonna kvaliteetse ja inimesekeskse linnaruumiga.

Selline hakkab park päikesepaistelisel päeval välja nägema.
Selline hakkab park päikesepaistelisel päeval välja nägema. Foto: Helen Truuverk

Literaat Restod OÜ juhi Heidi Kuuse sõnul avaldab tänavaruum teenindusasutustele suurt mõju ning looduse osatähtsuse tõstmine linnaruumis annab ettevõtetele vaid lisaväärtust. «Inimesed on muutunud järjest loodusteadlikumaks ning oskavad väärtustada puhast ning tervislikku keskkonda, seda eriti head toitu ning seltskonda nautides,» sõnas Kuusk. Tema sõnul on Telliskivis toimuv aktiivne arendustöö rohelisema keskkonna poolee vägagi tervitatud ning toetab nii kohalike kui kaugemalt tulevate toidunautlejate jõudmist Telliskivisse.

Telliskivi pargi on kujundanud VÄLI maastikuarhitektid Kristian Nigul, Kadi Nigul, Kadri Uusen ja Katariin Lepiku. Läbivaks ideeks oli kujundada keskne selgroog Balti jaamast läbi M-hoone, mis koos pargi ehitusega on esmakordselt saanud läbipääsu tunneli ning inimestel on erakordne võimalus näha M-hoonet seest.

Park soodustab toitlustusasutuste laienemist õue, mis toob välisruumi suminat ja meeleolu. Mitmekesise taimede kooslusega haljasalad loovad meeldiva keskkonna nii inimestele kui putukatele ja mikroorganismidele. Vihmapeenarde kavandamisega on antud panus vajalikku veeringlusesse: sademevesi on lokaalselt majandatud, kuid veelgi enam saavad nii taimed kui ka teised elusorganismid eluks vajaliku vee. Varikatustel on kasutatud murukatet, mis leevendab kõrge temperatuuri mõju.

Pargi tasuta avamissündmus toimub kolmapäeval, 3. juulil algusega kell 18.00, kus üles astuvad Jarek Kasar, Timo Vendt ja Joelle, meeleolu loob DJ Tanel Matsalu ning õhtu lõppeb välikinos linastuva filmiga «Mees, kes varastas Banksy», mis juhatab sisse suvise välikino ning 5. juulil Telliskivis avatava maailmakuulsa kunstniku Bansky näituse.

Pargi avamisürituse ajakava:

  • 18.00 DJ Tanel Matsalu
  • 19.00 Jarek Kasar
  • 21.00 Timo Vendt ja Joelle
  • 23.00 Telliskivi välikino: «Mees, kes varastas Banksy»
Tagasi üles