Need kulunud põrandalauad müüdi oksjonil maha 33 650 euro eest: mis on röögatu hinna põhjus?

Kodu.postimees.ee
Copy
Oksjonil maha müüdud põrandalauad.
Oksjonil maha müüdud põrandalauad. Foto: Omega Auctions / Cover Images / Scanpix

Teisel juulil Omega Auctionsi poolt korraldatud oksjonil müüdi 28 500 naela ehk ligikaudu 33 650 euro eest maha vanad kulunud põrandalauad. Mis on kõrge hinna põhjus?

Londonis asuvast korterist välja roogitud põrandalauad ei ole valmistatud mõnest eriti väärtuslikust puuliigist või üle võõbatud haruldaste pigmentidega. Röögatult kalli hinna põhjuseks on hoopis nendel laudadel toimunu, mis on jätnud sügava jälje muusika ajalukku. 

Nendel samadel põrandalaudadel on musitseerinud Syd Barret, kes oli maailmakuulsa ansambli Pink Floydi üks asutajatest. Barreti aeg ansamblis jäi aga üürikeseks ning ta sunniti lahkuma enne bändi suurt tähetundi. Barreti panus Pink Floydi piirdub bändi esimese ja teise albumiga. Teised liikmed sundisid meest narkootiliste ainete liigtarbimise ja keerulise vaimse oleku tõttu lahkuma. 

Põrandalauad enne kui need üles võeti.
Põrandalauad enne kui need üles võeti. Foto: Omega Auctions / Cover Images / Scanpix

Barret tegutses edasi sooloartistina, avaldades aastal 1970 kaks albumit. Albumi salvestamisel tulid talle appi endised bändikaaslased. 

Kriitikute kiidetud Barreti esimene album «The Madcap Laughs» sündiski suures osas neil samadel põrandalaudadel, mis teisel juulil oksjonil uue omaniku leidis. Samad põrandalauad kaunistavad ka selle albumi esikaant. Barret värvis põrandalauad oma käega. 

Kuigi põrandalauad on ainulaadne killuke muusika ajaloost, ei ole neid lihtne ostjal ära viia – põrandalaudu on kokku 70, ​​millest enamiku pikkus on 2,7 meetrit.

Tagasi üles