HÄDA KÄES Soome mustikad võivad tänavu põõsale jääda

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soome marjakasvatajatel on puudu usinatest töökätest, kes metsaalused marjadest puhtaks teeksid.

Nimelt saabub Soome tänavu olulist vähem Tai mustika- ja jõhvikakorjajaid kui varasematel aastatel.

Neist vähestest, kes on Soome jõudnud, pole ükski korjaja oma töö- ja elamisloaga seonduvaid asju täielikult korda saanud, ütleb Soome loodusmarjatööstuse esindaja.

Tai marjakorjaja vajab nii Soome kui ka Tai ametivõimude luba, enne kui ta saab Soome tööle tulla.

«Mõnedele töötajatele on väljastatud elamisluba, kuid Tai ametivõimud ei ole omalt poolt väljastanud viisat,» ütleb tegevdirektor Birgitta Partanen Arctic Flavors assotsiatsioonist.

Olukord pingutab metsamarju koguvate ettevõtjate närve

Soome immigratsiooniteenistusse on saabunud 1200 marjakorjaja taotlus, paarsada neist on menetletud, ent pikk tee seisab alles ees. 

Varasematel aastatel on Soome metsadesse saabunud 3000 ja isegi 4000 Tai kodanikku.

Kaj Swanljung, Soome immigratsiooniteenistuse direktor, ütleb, et lubade menetlemine on nõudnud palju täiendavat uurimistööd.

«Näiteks uurime küsimusi, mis on seotud töötasu taseme mõistlikkusega ja sellega, kui hästi on marjakorjajad teadlikud töötingimustest ja kui hästi see vastab sellele, mille tööandjad on välja kuulutanud,» ütleb Swanljung.

Ametiasutuste valvsus on selgitatav marjatööstuse suurprobleemidega. Kolm valdkonna ettevõtet käib näiteks kohut või on uurimise all inimkaubanduse kuritegude eest.  

Sedalaadi probleemide tõttu ei lubata Tai marjakorjajatel enam turismiviisaga Soome tulla. Ettevõtjad peavad sõlmima korjajaga töösuhte ning selleks tuleb taotleda luba Soome immigratsiooniteenistuselt.

Luba takerdub ka Taisse

Marjatööstuse esindajate sõnul pidurdab korjajate riiki sisenemist ka Tai ametiasutuste tegevus. Ettevõtjad on võtnud ühendust välisministeeriumiga ja öelnud, et Tai korjajad ei ole saanud oma riigi ametiasutustelt viisat riigist lahkumiseks.

Tagasi üles