Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Suvised nipid: jääkuubikuid ei pea üksnes veest valmistama

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi jääkuubikuid valmistatakse traditsiooniliselt veest, on võimalik külmutada ka näiteks pestot, puljongit ning isegi ürdiõli.

Suvi on parim aeg jääga mängimiseks. LG tehnikaekspert Heivo Pork tutvustab jäävormide loomingulist kasutamist ja selgitab, mida kõike on võimalik jääkuubikuteks muuta.

Purustatud jää

Paljudel kaasaegsetel külmikutel on jää purustamise funktsioon ning sellise külmiku omanikud võivad soovi korral valmistada erinevaid jooke, nagu mohiito, margarita või jahutav jäätee. Purustatud jääd saab kasutada ka toidu valmistamisel – see sobib nii tooraine kiireks jahutamiseks kui ka erinevate külmade magustoitude valmistamiseks.

Ümmargused jääpallid

Mõnedel uuematel külmikutel on sisseehitatud funktsioon, mis pakub lisaks tavalistele jääkuubikutele või purustatud jääle ka kokteilibaaridest tuntud suuri ümaraid jäätükke. Seda tüüpi jää sobib ideaalselt kvaliteetsete jookide serveerimiseks, mille puhul soovitakse näha võimalikult aeglast jääsulamist. Ümmargused jääpallid sobivad elegantsetele üritustele ja õhtusöökidele, kus esteetika on sama oluline kui joogi kvaliteet.

Jääkuubikud

Jääkuubikud on klassikaline ja praktiline viis jookide külmana hoidmiseks. Jäävorme on kiire ja lihtne uuesti täita. Uuemad külmikumudelid toodavad jääkuubikuid automaatselt ning mõnel mudelil on isegi funktsioon, mis võimaldab valida jääpallide, -kuubikute või purustatud jää vahel.

Pesto valmistamine

Valmista oma lemmik pestokaste ja vala jäävormidesse. Pärast külmutamist eemalda kuubikud vormist, pane karpi ja sügavkülma kokkamist ootama. Jäätunud pesto võimaldab suvist ürdimaitset lisada pastale, suppidele või köögiviljahautistele kiirelt ja lihtsalt isegi talvel, kui värske pestokraam on kasvamise lõpetanud.

Külmutatud puljong

Puljongi valmistamine on pikk protsess, mida ei jaksa alati ette võtta. Seepärast valmista suurem kogus kodust puljongit ning pane eri suuruses vormidesse jäätuma. Nii on sul võimalik võtta jääst suurem kogus jääpuljongit suppide valmistamiseks ning väiksem kuubik annab sügavat maitset näiteks kastmetesse.

Ürdiõlikuubikud

Pane meelepärased värsked ürdid oliiviõli sisse, lase pool päevad seista, et õli maitse muutuks intensiivsemaks ning seejärel vala ürdiõli jäävormidesse ning aseta sügavkülma. Maitsetaimed säilitavad jäätununa oma värskuse ja lisavad roale rikkalikku maitset. Õlikuubikuid saad lisada näiteks hautistele või röstitud köögiviljadele.

Puu- ja marjajääkuubikud

Külmutada võib ka värsket mahla, smuutisid või terveid marju. Need värvilised ja maitsvad kuubikud on suurepärane lisand maitseveele, limonaadile või kokteilidele. Lisaks on see tervislik ja värskendav viis puuviljade nautimiseks.

Kohvi ja tee jääkuubikud

Valmista kange kohv või tee, vala jäävormi ning kasuta jäätee või -kohvi valmistamiseks. Kohvikuubikud võib lisada piimale või tugevama maitse saamiseks jääkohvile. Rikkalikuma maitse saamiseks tasub tee valmistada kangem ning soovi korral enne vormi valamist ka mee või suhkruga magustada.

Šokolaadi- või jogurtihõrgutised

Suvel kipub jäätist kuluma rohkem kui tervislik oleks. Tervislikumaks versiooniks valmista ise külmutatud miniampsud. Selleks vala jäävormidesse sulatatud šokolaad või jogurt puuviljade, pähklite või seemnetega ja külmuta. Tulemuseks on maitsvad ja figuurisõbralikud maiused. 

Sidruni- või laimimahl

Värskelt pressitud sidruni- või laimimahla külmutamine tähendab seda, et hapukas maitsenüanss on olemas ka siis, kui unustasid sidruni ostukorvi lisada.

Tagasi üles