Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Ekspert jagab nippi, kuidas tigedaid herilasi aiast eemal hoida

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Herilaste ja vaablaste tiibade põrin saadab enamikku õues toimuvaid tegevusi, millega toit ja jook seotud. Kuigi tiivuliselt nõelata reeglina ei saada, ei tähenda, et nende kohalolek meeldiv oleks. Õnneks on eksperdil varuks üks nipp, mis hoiab need tegelased hoovist eemal.

Õuemööbli lahenduste pakkuja Alexander Francisi tegevjuht James Ewens soovitab herilasi ja vaablaseid peletada tugevate lõhnadega. Tugevat lõhna eritavad taimed, nagu lavendel, münt ja sidrunhein, ei meeldi kummalegi nõelajale. Istutades need aeda, tungib sinna oluliselt vähem kutsumata külalisi. 

Neile, kel aias uutele taimedele ruumi ei ole, soovitab Ewens kasutada tugevalõhnalisi eeterlikke õlisid, pihustades seda eelkõige kohtadele, kus kõige rohkem aega veedetakse. 

Ewensi sõnul on oluline hoida ka aed puhas asjadest, mis herilasi ja vaablaseid kohale meelitavad. See puudutab eelkõige toidu- ja magusate jookide jääke. Need tuleb võimalikult kiiresti eemaldada, et nende lõhna peale herilased ja vaablased kohale ei tuleks. Seega ära jäta tühja siidri purki terrassi servale koristamist ootama, vaid eemalda see kohe. Ka valminud magusad aiasaadused tuleb õigeaegselt ära korjata, mitte jätta need kutsumata külalistele maiustamiseks.

Tagasi üles