Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Soome ühe väiksema omavalitsuse helde plaan keeras rahaasja lootusetult tuksi

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kunagi 10 000-eurose beebiboonuse skeemiga uudistesse sattunud väikelinn seisab nüüd silmitsi röögatu võlakoormusega.

Mandri-Soome väikseim omavalitsus, Kesk-Soomes asuv Lestijärvi vald, on suurtes rahalistes raskustes, vahendab YLE. Nüüd otsustatakse, kas vaid 682 elanikuga omavalitsuse saab kuulutada ametlikult kriisis olevaks. Hindamisel uuritakse, kas vald suudab pakkuda oma elanikele seadusega nõutud teenuseid. 

Lestijärvi rahahädad on sügavad – laenukohustusi on kokku kuhjunud 10,6 miljoni euro jagu ehk 15 500 eurot ühe elaniku kohta. Seda on oluliselt rohkem kui Soomes keskmiselt. Vald on varem teatanud plaanist koondada kõik oma palgal olevad töötajad järgmise kolme talve jooksul, osana ulatuslikust kokkuhoiuplaanist.

Lestijärvi, nagu paljud teised Soome vallad, on kogenud aastakümneid kestnud rahvastiku vähenemist, millel on kohalikule majandusele laastav mõju. Omavalitsus võttis rahvaarvu suurendamiseks 2012. aastal kasutusele beebiboonuste skeemi, mis pakub paaridele lapse saamiseks 10 000 eurot. 

Neli aastat kestnud projekt viis selleni, et linnas sündis 41 last, mis läksid maksma 400 000 eurot, mistõttu jõudsid ametnikud järeldusele, et skeem ei olnud tõhus vahend rahvaarvu kasvu stimuleerimiseks.

Tagasi üles