Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

AJAS TAGASI Põhjanaabrite lihaeelistus on muutunud

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Põhjanaabrite lihatarbimises võib täheldada suurt muutust. Tegu on paarikümne aasta taguse trendiga, mis nüüd aina agaramalt võimust võtab.

1960. aastate lõpus jõudis Soome grillitud kana, mida esitleti põllumajandusmessidel kui Ameerika delikatessi. Pikka aega olid Soomes saadaval ainult külmutatud broilerid, kuid 1980. aastatel laienes valik ja külmutatud broilerite tarbimine vähenes, kirjutab Iltalehti.

Mikko Järvinen, HKScani Soome uuringute ja vastutuse direktor, ütleb, et alates 1970. aastal avaldatud lihabaromeetri järgi oli kanaliha tolle aja kõige populaarsem liha, mis inimeste ostukorvidesse maandus.

Nüüd aga süüakse kanaroogi rohkem eales varem. Aastal 2022 söödi Soomes ühe inimese kohta umbes 28,3 kilogrammi kodulinnuliha. Võrreldes 2000. aastaga, mil tarbimine oli 13,3 kilogrammi, on see kogus enam kui kahekordistunud.

1990ndate lõpus toimus plahvatuslik tõus, kui poest sai osta muu hulgas ka reie- ja rinnaliha. 21. sajandil on valik ainult kasvanud nii toor- kui ka töödeldud toodete osas.

Järvinen arvab, et kasv on tingitud mitmest erinevast tegurist. Esiteks sobivad kana- ja broileriliha paljudeks erinevateks roogadeks ja neid pakutakse paljudes erinevates vormides (näiteks rinnafilee, tiivad, hakkliha, terved broilerid). Lisaks on saadaval erinevates suurustes pakendid, mille hulgast leiab igaüks endale sobiva.

Märksõnad

Tagasi üles