Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PEA PIIRI Seda sorti toit suurendab mälukaotuse riski

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Mõned ületöödeldud toiduained suurendavad vähktõve, südamehaiguste ja diabeedi tekkeriski, kuid leidub ka selliseid, mis võivad panna korraliku põntsu meie aju tervisele.

Valmiseined, delikatessid, limonaadid ja muud ultratöödeldud toidud võivad põhjustada mälu ja kognitiivsete vaimsete funktsioonide kahjustusi ning ajuvereringe häireid, näitab ajakirjas Neurology avaldatud uuring. Ületöödeldud toit on toiduained ja eined, mille algset seisundit on oluliselt muudetud kuumtöötluse, lisatud vürtside, rasvade, säilitusainete ja muude toidulisandite tulemusena.

Pelgalt tööstuslik töötlemine ei tee toitu automaatselt ebatervislikuks, kuid ultratöödeldud toit sisaldab sageli palju soola, rasva ja suhkrut ning vähe kiudaineid. Nii kuuluvad ultratöödeldud toitude hulka näiteks vorstid, külmutatud liha, kommid, karastusjoogid, saiakesed ja küpsised, vahendab Ilta-Sanomat.

Nüüd avaldatud uuringu tulemused põhinevad 35 000 USA täiskasvanud inimese terviseandmetel ja nende põhjal on riskid seda suuremad, mida rohkem on ultratöödeldud toiduaineid toidus. Mida vähem töötlemata toiduaineid on toidus, seda väiksem on haigestumisrisk.

Varasemates uuringutes on paljude ultratöödeldud toiduainete söömist seostatud muu hulgas rasvumise ja 2. tüübi diabeediga.

Tagasi üles