Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PEAB PROOVIMA Selle kavala nipiga püsivad kohvioad kauem värskena

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Värskelt jahvatatud kohviubade kordumatut maitset saab ühe salanipi abil pikendada.

Food & Wine'i andmetel seisneb kohviubade maitse saladus nende külmutamises. «Seejuures tuleb jälgida, et kohvipakki ei jääks õhku ega niiskust,» ütleb kohvikonsultant Jaymie Lao.

Ja ta ei ole ainus kohvikasvataja, kes seda meetodit viljeleb.

Tööstuse eksperdid üle kogu maailma nõustuvad, et kohviubade külmutamine võib pikendada nende säilivusaega ning säilitada maitset.

«Üks kriitiline arusaam kohviubade külmutamisega eksperimenteerimisel on täiusliku «maitseakna» mõistmine,» selgitas ONA Coffee'i eestvedaja Matt Lewin, kes praktiseeris erinevaid ubade külmutamise meetodeid 2014. aasta barista maailmameistrivõistlusteks valmistudes.

Ta avastas, et pikka aega valitsenud arvamus, justkui peaks külmad temperatuurid kahjustama kohviubade maitset, on tegelikult vaid müüt. Lewin sai ühtlasi aru, et parim aeg kohviubade külmutamiseks on hiljemalt 10 päeva pärast röstimist. 

«Sel hetkel on ubadest vabanenud suurem osa röstimise käigus tekkinud süsihappegaasi. Selle ja hapniku tasakaalust sõltub kohviubade aroom ja maitse,» ütleb ta.

Parim aeg esimeseks kohviks

Express kirjutab, et kohvi joomine kohe pärast äratust ei pruugi just kõige parem mõte olla. Esimese lonksu võtmisega soovitab Happy Beds tegevjuht Rex Isap vähemalt tunnike oodata.

«Paljud kipuvad kohe pärast äratust kohvi jooma, ent kõige mõttekam on siiski tunnike oodata,» ütleb Isap, kelle sõnul sõltub väga palju nii inimese sisemisest kellast kui organismis toodetavatest hormoonidest.

«Kui me ärkame, on kortisoolitase kõige kõrgem. Kortisool, mida sageli seostatakse stressiga, suurendab valvsust. Seega võib kofeiini tarbimine ajal, mil kortisoolitase on juba kõrge, avaldada vastupidist mõju või muuta meid selle suhtes tolerantseks,» selgitas ekspert.

Märksõnad

Tagasi üles