Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PÄÄSTERÕNGAS Selle kavala nipiga leiad poest parima arbuusi (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas teadsid, et arbuusi küpsuse saladus peitub selle triipudes?

Me oleme harjunud valima arbuusi nii selle kaalu, pealispinna kui ka värvi järgi. Kõik see ei oma aga mingisugust tähtsust, kui oled pannud kõrva taha kahe sõrme reegli. Eriti magusa ja küpse arbuusi tuvastamiseks soovitavad arbuusikasvatajad mõõta arbuusil olevaid triipe. Visuaalselt võivad kõik arbuusid ju ühesugused paista, kuid vilja lähemalt uurides märkad peagi selle eripära, vahendab MTV 

Kuidas kasutada kahe sõrme reeglit?

Arbuusil olevate triipude mõõtmiseks hoidke oma kaks sõrme piki arbuusi. Vaadake, kas mõlemad sõrmed mahuvad kahe valge triibu vahele jääva tumedama rohelise ala sisse, nagu on näidatud alltoodud pildil. Kui see on nii, peaks arbuus olema söögivalmis. Täiesti küpsel arbuusil peaksid olema umbes kahe sõrme laiused rohelised triibud.

Tervislik vahepala

Iga rakk sinu kehas vajab vett, eriti nüüd, mil keha jahutamiseks kulub keskmisest rohkem energiat. Arbuus koosneb umbes 90 protsendi ulatuses veest, nii et saad vajalikku vedelikku ning ka oma tuju tõsta. Arbuusis sisalduv kaalium aitab samuti säilitada vedelikutaset. Ühtlasi on arbuus suurepärane vahepala, kui soovid kaalu jälgida. Vesi ja arbuusis sisalduv väike kogus kiudaineid soodustavad ka seedimist.

Arbuusis sisalduvad antioksüdandid aitavad kaitsta keha vabade radikaalide põhjustatud rakukahjustuste eest. Uuringute järgi mõjub arbuus hästi ka südame- ja veresoonkonnale. Arbuus sisaldab ka A-, B- ja C-vitamiini, samuti magneesiumi ja kaaliumi, mis on südamele kasulikud.

Märksõnad

Tagasi üles