Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

ÄRA UNUSTA See aiatöö tuleks nüüd kiiremas korras ära teha

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Südasuvi tähistab ühe hooaja lõppu ja teise algust. Sellest johtuvalt on just praegu paras aeg üks oluline töölõik lõpetada.

Sügisene väetamine parandab mitmeaastaste taimede talvitumist ja järgmise aasta saaki. Sügisväetamise õige aeg on juulis-augustis, kui lehed on veel rohelised. Sel juhul suudavad taimed väetises sisalduvad toitained ära kasutada ja enne suurt talve end tugevaks kasvatada, kirjutab Iltalehti.

Sügisväetamisest saavad kasu eelkõige uued istikud ja õrnad taimed. Sügisväetis sisaldab fosforit, kaaliumi ja mikrotoitaineid.

«Kollaseks muutunud või kasvu lõpetanud taim ei võta maast enam toitaineid,» ütles Soomes tegutseva Biolani aiandusnõustaja Riikka Kerttula.

Mitmeaastaste taimede järgmise aasta õienupud moodustuvad juba augustis. Seetõttu on oluline, et õunad, pirnid, sõstrad, karusmarjad ja maasikad, aga ka mitmeaastased ilutaimed saaksid piisavalt vara sügisväetist.

Sügisel vajavad taimed talveks valmistumiseks lämmastikuvaba väetist.

«Liiga palju lämmastikku saanud taimed külmuvad talvel kergesti,» tuletas Kerttula meelde.

Näpunäiteid sügisväetamiseks

Mitmeaastased taimed

Piserdage väetist kogu lagedale alale ja harkige kergelt pealmisesse kihti. See aitab taimel toitained tõhusalt ära kasutada. Näiteks marjapõõsad, viljapuud, maasikad ja kõik mitmeaastased ilutaimed saavad sügisväetamisest kasu.

Muru

Jätkake sügisel väetamist, kuid mõõdukamalt. Elujõuline muru võib takistada umbrohu ja sambla levikut. Niitke regulaarselt, sest liiga pikaks jäänud muru kannatab suurema tõenäosusega talvekahjustuste all.

Tagasi üles