Joosepi Talu müügijuhi Ranet Roositalu sõnul on vaarikad nende mõlemas müügipunktis Balti jaama turul kui Tallinna keskturul juba müügil. «Nagu maasikate pealt see aasta nägime, siis nad valmisid ootamatult kiiresti. Ei olnud selleks valmis ei põllumehed ega tarbijad. Eestis käib maasika ostmine tavaliselt nii, et kõige pealt ostetakse importmaasikat ja seejärel Eesti maasikat. See aasta juhtus aga nii, et Eesti ja importmari olid samal ajal saadaval ning seetõttu jäi tarbija Eesti maasika ostmisega hiljapeale.»
Roositalu märgib, et soe ilm tõi maasikad küll oodatust varem lettidele, ent varase valmimise tõttu läks märkimisväärne osa saagist raisku. Tööjõupuuduse ja marjade kiire küpsemise tõttu jäid tänavu paljud maasikad kahjuks ka põllule.
Üha enam on näha ka tarbijakäitumise muutust
«Kui vanemad generatsioonid ostsid palju marju ka moosi tegemiseks ja sügavkülma, siis uus peale tulev generatsioon seda enam ei tee. Nemad ostavad marju koheseks tarbimiseks. Korraga ostetavad kogusedki on praegu väiksemad kui mõned aastad tagasi,» selgitab Roositalu.
Eesti inimene sordi järgi maasikat nii väga ei vali. Valitakse eelkõige kilogrammi hinna ja kvaliteedi järgi.
«Maasikat ostetakse tipphooajal hinnast olenemata palju – päevas läheb nii Balti jaama turul kui keskturul müügiks ligikaudu 2 tonni maasikaid. Ka Eesti vaarika vastu on huvi suur – vaarikat leiab juba turult ning saab osta veel mõned nädalad. Kes Eesti maasikat soovib, saab seda veel paari nädala jooksul (mitte küll iga päeva, aga vastavalt korjetele), siis saab selleks aastaks maasika hooaeg läbi. Ka erinevad köögiviljad on sarnaselt eelnevatele kultuuridele väga vara valmimas ja pigem ajaliselt nihkes. Kokkuvõtvalt: kõik valmib ja lõppeb tavapärasest varem,» annab Roositalu märku.