Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

JÕHKER See koduostuga kaasnev nüanss nõuab oluliselt rohkem ressursse kui eeldatakse

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uue kodu soetamisel kangastub eelarvele mõeldes ennekõike koduostuks kulutatud raha, ent arvestama peab ka, et ühest elukohast teise kolimine on aja- ja rahakulukas tegevus. Luminori Baltikumi eraisikute panganduse juht Tanel Rebane teeb ülevaate sellest, milliste kuludega tuleb kodu vahetavatel inimestel arvestada.

«Tihtipeale kuuleb, et inimesed müüvad oma olemasoleva kodu maha ning planeerivad kogu tehingust saadud raha uue kodulaenu sissemakseks. Ent kui põhjalikult kõike mitte läbi mõelda, võib koduostja leida end täbarast olukorrast, sest kolimise ja muu seotud asjaajamise peale kulub enamikul juhtudel rohkem raha kui esialgu planeeritakse,» ütles Rebane.

Oluline on uut kodu sisustades läheneda eluasemele tuba toa haaval. On sage nähtus, et kodu sisustades keskendutakse üksnes suurtele, esimesena pähe tulevatele ostudele – köögimööblile, magamistoa kappidele ning unustatakse ära näiteks koridori- või õuemööbel.

«Oluline on läbi mõelda kõik kasutatavad ruumid ja õuealad. Seejärel on kasulik e-poodide põhjal oma parima teadmise juures eelarve koostada ning kindlasti tasub jätta ootamatusteks puhvrisse minimaalselt 10% lisaks.»

Rebane märkis, et mööblit ja kodutehnikat valides on väga kerge sattuda mõttemustrisse, mille puhul täheldatakse, et eelarve võimaldab pisut kallimat toodet. Põhjusel, et tavaliselt kaasnevad kallima hinnaklassiga ka teatud lisafunktsioonid või mugavused ning toodete hinnavahed on väikesed. Kokkuvõttes on üsna lihtne jõuda 300 eurot maksva külmiku juurest kõiki lisasid kokku liites isegi kuni 1300 eurot maksva «isemõtleva» seadmeni.

«Enamasti on ju külmkappi tarvis toidu säilitamise eesmärgil, mitte näiteks uute tehisaru funktsioonide pärast – säästetud 1000 euro eest saaks teha eelarves ruumi teistele olulistele toodetele. Kui värske koduomanik on aga suur kokandushuviline, siis tulekski valida vägev ahi, millega on võimalik edukalt kokata. Samas, kui kodus näiteks televiisori taha satutakse pigem harva, siis on see hea koht, mille pealt kokku hoida,» sõnas ta.

Sageli on koduvahetuse põhjus pere suurenemine – kas laste sünd või juba olemasolevate laste ning nende vajaduste kasv. Eraisikute panganduse juhi sõnul tasub võsukesele tuba planeerides mõelda mööbli funktsionaalsusele – kas juba peres oleva lapse kasvades saab ostetud toodet jätkuvalt kasutada või tuleb 15 aasta jooksul neli erinevas suuruses voodit soetada.

Kui uus sisustus on juba ostetud, tuleb mõelda ka nende transpordile ja paigaldusele, sh sellele, kas suuremõõdulist ja rasket mööblit/kodutehnikat on vaja hoone kõrgematele korrustele tarida. Rebane tõi ühtlasi välja, et pannes ise mõnda mööblieset esmakordselt kokku, kulub tihtilugu vähemalt kolmandiku võrra rohkem aega kui esmalt planeeritakse. Oluline on ka läbi mõelda, kas tegelikult üldse mõne seadme või eseme kokku panemiseks on oskusi – kui kahtled, siis on pigem mõistlikum kasutada paigaldamiseks närvi- ja ajakulu kokkuhoiu huvides spetsialiste.

Rebane lisas, et eksperte tasub kasutada ka enne kodu ostu, objekti väärtuse hindamisel. «Soovitan tungivalt kodu enne selle ostmist koos ehitusspetsialistiga üle vaadata, et vältida tulevikus ootamatuid kulutusi. Tõsi, mitusada eurot maksev teenus võib tunduda küll esmapilgul kulukas, kuid võib kokkuvõttes säästa omaniku jaoks mitmeid tuhandeid eurosid,» ütles ta.

Tagasi üles