Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Enamik tomatikasvatajaid teeb ühe suure vea, mis vähendab oluliselt saagikust (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tomatitaimed vajavad kasvamiseks ja viljumiseks palju vett, toitaineid, soojust ja valgust. Kuid isegi kui kõik need neli põhivajadust on kaetud, ei pruugi taimed head saaki anda – milles on põhjus? Ilmselt seisneb probleem selles, mida sa tomatite kõrval kasvatad.

Kõik taimed ei ole head naabrid. Ka tomatile ei meeldi kasvada teatud taimede kõrval. Üks selline on kartul. Tomatid ja kartulid on ühe taimeperekonna liikmed, kuid sugulussuhetest hoolimata pole nad head naabrid. Kartulite suur juurestik ja nende mugulad ulatuvad kaugele ning tõrjuvad tomatite omi, vähendades sellega tomatitaime ligipääsu veele ja toitainetele ning muutes taime ebastabiilseks. 

Veel ei sobi tomatitele piparmündi lähedus. Tõele otsa vaadates, on piparmünt ablas ja suure lämmatava juurestikuga umbrohi, mille lähedal kasvades ei anna suurt saaki ükski taim. 

Järgmine on ilmselt kõige laiemalt levinud viga, mida tomatite kasvatamisel tehakse! Tomatid ja kurgid ei ole head naabrid ning neid kahte tuleks hoida lahus. Reeglina kasvatatakse neid kasvuhoones koos, kuid kel vähegi võimalik, võiks neid eraldi hoida. Põhjus seisneb kahe taime erinevates vajadustes. Näiteks eelistab tomat kuivemat õhku ning kurk niiskemat. Seega lood kasvuhoones olukorra, kus ükski taim pole tingimustega sada protsenti rahul. 

Ilutaimedest ei sobi tomatitel kasvada koos maavitsaliste sugukonda kuuluvatega, nagu paprikad ja füüsalid. Maavitsaliste perekonda kuuluvad ka tubakataimed, mis teadupärast kannavad tomatitele eksistentsiaalselt ohtlikke mosaiikviiruseid. See on ka põhjus, miks ei palgata tomatiistandusse suitsetajaid. Neid viiruseid võivad kanda ka teised tubakaga samasse sugukonda kuuluvad taimed. Seega parem karta kui kahetseda. 

Tagasi üles