Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PROOVI KA Eesti koka salanipid viivad hot dogi täiesti uuele tasemele

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

R-kioski peakokk Riho Aunroos teab õige hot dog`i valemit ja ta ei karda seda meiega jagada.

Kuigi hot dog`i sünnimaaks peetakse sageli Ameerika Ühendriike, siis tegelikult vaidlevad kaks Euroopa riiki selle tiitli pärast – nii Saksamaa kui ka Austria. Kestku kuuma viinerisaia sünnimaa otsingud edasi, täna tähistatakse sellegipoolest ülemaailmset hot dog`i päeva.

Krõbe sai

«Kõige tähtsam koostisosa on rõõmus kokk, kellel silm särab,» alustab retsepti tutvustamist Aunroos. «Siis tuleb sai, mis peab kindlasti olema krõbe,» jätkab ta.

Ideaalse krõbedusastme saab saavutada grillil. «Üks hea viis saia grillida on nii, et sellele jääb kalasaba muster. Muster tekib saiale siis, kui asetame saia kõigepealt ühtepidi grillile ja siis teistpidi diagonaalis,» selgitab Aunroos.

Kui grillimisvõimalust parasjagu pole, siis on kodus hot dog`e tehes võimalik saia ka ahjus küpsetada. Tuleb jälgida, et saia koorik läheb kuldpruuniks ja siis ongi sai parajalt krõbe.

Kvaliteetne vorst

Järgmiseks võtame grillil kuumaks küpsetatud vorsti, olgu selleks siis klassikaline või vegan vorst. «Vali vorst, millel on kvaliteetne koostis ehk mille sees on rohkelt liha või muud kvaliteetset toorainet. Siin on kindlasti võti just maitsev vorst,» kirjeldab Aunroos. Vorsti saab vajadusel ka ahjus soojendada.

Kastmed

«Kastmeid tuleb doseerida õiges koguses, sest kui on liiga vähe kastet, jääb tulemus kuivaks, aga kui liiga heldelt kastet panna, siis ei jää vorsti jaoks piisavalt ruumi ja sai läheb katki,» oskab Aunroos oma kogemusest rääkida.

Kastmega saab kodustes tingimustes väga loov olla ja teha see täpselt enda maitse järgi. Riho Aunroos teab ka hea ja lihtsa koduse kastme retsepti. Sega kokku ketšup, majonees, hapukoor, kange Eesti sinep ja veidi pressitud küüslauku. Võib lisada ka värsket peterselli ja tulebki kokku imemaitsev kaste,» tutvustab Aunroos retsepti.

Tervislikud nipid

Kuuma viinerisaia tegemisele on ka tervislikum lähenemisviis. Riho Aunroos ütleb, et saiast võib täielikult loobuda ja teha hot dog`i vorsti kõrvale suviste köögiviljadega salati.

«Saia saab asendada nii, et keerata vorst hoopis jääsalati, rooma salati või rohelise peakapsa vahele,» kirjeldab Aunroos. Kalorivaesema kastme saab kokku segada maitsestamata jogurtist, jahvatatud piprast, mädarõikast ja värskest murulaugust.

Märksõnad

Tagasi üles