Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Vaata illustratsioone! Dubaisse planeeritakse «maailma kõige rohelisemat» maanteed

Copy
Dubai Green Spine
Dubai Green Spine Foto: URB / Cover Images / Scanpix

Avaldati uue megaprojekti plaanid, mille eesmärk on muuta Dubai koduks maailma roheliseimale maanteele.

Projekti Dubai Green Spine eesmärk on muuta Sheikh Mohammad bin Zayedi maantee (E311) 64 kilomeetri pikkuseks jätkusuutlikuks koridoriks.

Dubai Green Spine
Dubai Green Spine Foto: URB / Cover Images / Scanpix

Linnaplaneerimis- ja arendusfirma URB juhitud ambitsioonikas projekt on kooskõlas Dubai 2040. aasta linna üldplaaniga. Projekti keskmeks on ulatuslik päikeseenergial töötav trammisüsteem. Trammiteed varustatakse päikesepaneelidega, mis toovad üle 300 megavati puhast taastuvenergiat, millest piisab umbes 130 000 Dubai kodu varustamiseks. Dubais asuva arendaja sõnul vähendab päikeseenergiale üleminek süsinikdioksiidi heitkoguseid ligikaudu 1 051 200 tonni võrra aastas.

Dubai Green Spine
Dubai Green Spine Foto: URB / Cover Images / Scanpix

Dubai Green Spine hõlmab ka mitmeid nutikaid tehnoloogiaid. Andurid jälgivad liiklust ja energiakasutust, samas kui kohalik taimestik ääristab jalakäijate- ja jalgrattateid, pakkudes loomulikku jahutust ja puhast õhku. Elanikel on võimalus sörkida haljasaladel ning kasvatada oma toitu ja taimi maanteeäärsetel haljasaladel. Kohandatud poorsete pindadega drenaažisüsteem aitab vältida üleujutusi ja imab vihmavett.

Projekt läheb hinnanguliselt maksma 36 miljardit Araabia Ühendemiraatide dirhemi ehk ligi üheksa miljardit eurot.

Dubai Green Spine
Dubai Green Spine Foto: URB / Cover Images / Scanpix

«Dubai Green Spine ei põhine ainult transiidil – see on linna toimimise ümberkorraldamine, muutes selle elamisväärsemaks ja inimkesksemaks,» ütles URB tegevjuht Baharash Bagherian. «See algatus näitab, kuidas integreeritud ja läbimõeldud linnaplaneerimine võib linnaelu drastiliselt parandada, muutes igapäevase keskkonna elavateks ökosüsteemideks, mis toidavad nii inimesi kui ka planeeti.»

URB on varem teatanud kavatsusest istutada 100 miljonit mangroovipuud ja arendada välja 93-kilomeetrine konditsioneeriga kõnni- ja jalgrattarada nimega The Loop, mis peaks prognooside kohaselt vähendama Dubai CO2 heitkoguseid igal aastal ühe miljoni tonni võrra ja tootma 300 megavatti puhast energiat. 

Uus projekt hõlmab ka säästvat linna drenaažisüsteemi, mis suudab neelata sademeid ja leevendada üleujutusriske linnas, kus see pole midagi ennekuulmatut. Roheline infrastruktuur, nagu pargid, rohelised katused ja vertikaalsed aiad, aitavad reguleerida temperatuuri, pakkuda jahedamat ja puhtamat õhku ning tõhustada sademevee juhtimist. Need alad toimivad nii puhkeruumidena kui ka ökoloogiliste koridoridena, toetades Dubai bioloogilist mitmekesisust ja ühendades erinevaid linnaosi.

Dubai Green Spine
Dubai Green Spine Foto: URB / Cover Images / Scanpix

URB usub, et projekti heakskiitmise korral saab selle neljas etapis 10-aastase perioodi jooksul lõpule viia.

Tagasi üles