Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Bezos avaldab saladuse! Amazoni edu võti peitub «kahe pitsa reeglis»

Copy
Jeff Bezos
Jeff Bezos Foto: Muhammad Alimaki / Shutterstock.com

Jeff Bezosel on üsna ebatavaline reegel, mis on Amazoni jätkuva edu võti ning selles mängib suurt rolli pitsa.

Ammu enne seda, kui Bezos oli ülemaailmne suurärimees, oli temast ühe maailma rikkama mehe teinud Amazon väike veebiraamatupood. Sel ajal ei osanud keegi ennustada, milliseks ettevõte kujuneb, kuid näib, et Bezos vaatas kaugele ette, tutvustades juhtimisvõtteid, mis tagasid töö sujuva toimumise.

Üheks Bezose nipiks oli ja on siiani nii-öelda kahe pitsa reegel. Olemuselt on see väga lihtne: iga ettevõttesisene meeskond peab saama kahest pitsast söödud ehk liikmete arv ei tohi olla liiga suur. Praktikas tähendab see viie- kuni kaheksaliikmelisi meeskondi. 

«Püüame luua meeskondi, mis pole suuremad, et kaks pitsat neid ära ei toida,» selgitab Bezos oma lähenemist ettevõtte veebilehel. «Me nimetame seda kahe pitsa meeskonna reegliks.»

Reegli mõte ei ole ettevõtte toidukulusid alla tõmmata või vähem inimesi palgata, vaid Bezos leiab, et vähesemate töötajatega rühmad töötavad tõhusamalt. Arvestades, et Amazonist on saanud üks maailma suurimaid ettevõtteid, on mehel ilmselt õigus.

Reeglit õigesti rakendades väidab Bezos, et see loob produktiivsema ja koostööaltima meeskonna, mis annab neile eelise konkurentide ees. Strateegia võimaldab ka üksikutel meeskonnaliikmetel projektides aktiivselt kaasa lüüa, mis võimaldab neil oma töö üle suuremat uhkust tunda. Väidetavalt rakendab Bezos sama mõtteviisi ka selle kohta, kui palju inimesi peaks koosolekul osalema.

Tagasi üles