Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Nähtamatu mürgitaja! Isegi visuaalselt hallitusest vaba saiaviilu ei tohi usaldada

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Elus on palju olukordi, mis panevad lihtsalt pettumusest ohkama. Üheks selliseks on hallitama läinud saiapäts, mille viiludest kavatsesid üht toekat vahepala valmistada. Kuid hallitus esineb reeglina ainult mõnel üksikul viilul ning teised näevad vähemalt visuaalselt kõlblikud välja. Äkki võib süüa neid, millel hallitust ei paista. Ekspertidel on selle kohta oma arvamus.

«Saial leviv hallitus on keeruline. Kui näete hallituse laike, on selle eosed igale poole laiali kandunud, kuid palja silmaga neid ei näe,» selgitas toitumisnõustaja ja -spetsialist Lorene Sauro. Tema sõnul ei aita ka näiliselt nakatumata viilu kuumtöötlemine. «Kuumus tapab hallituse, kuid mükotoksiinid jäävad alles,» selgitas ta Delishile. 

«Väikeses koguses ei pruugi hallitus inimesele viga teha, kuid võib ka väga haigeks jääda. Seega, kui näete saial hallitust, siis visake terve päts minema,» õpetas ta.

Registreeritud toitumisnõustaja ​Shelly Balls lisab: «Ükskõik kui vähe hallituse laike saial ei ole, pole selle söömine ohutu, kuna silmale nähtamatud hallituse juured on levinud üle terve toote. Hallitusseened tekitavad toksiine, mis võivad toidumürgituse kõrval tõsisemaidki terviseprobleeme tekitada.»

Vaata videost, mis saab hallitusega nakatunud saiaviilust kahe nädalaga!

Tagasi üles