Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Ära torma raha kulutama! Aiakahjurite tõrjumiseks vajaliku vahendi saad valmistada kodusolevast

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Taimi nosivad kahjurid on iga aedniku suurim hirm ja kõige tüütum probleem, mida lahendada. Isegi rohimine tundub meeldivam tegevus, kui putukate surnuks litsumine, ükshaaval kokku kogumine või kemikaaliga surnuks mürgitamine.

Jah, nendest putukates saab kangete kemikaalidega jagu, kuid paljud ei soovi söögiks kasvatavatel taimedel neid kasutada. Selliselt hoolitsetakse suures põllumajanduses taimi, mitte kodus. 

Probleemile leiab leevendust ka naturaalsete vahenditega nagu roheline seep, mis ummistab putukate hingamise teed ja lämmatab nad surnuks, kuid need maksavad raha. Õnneks on sellised vahendid võrdlemisi soodsad ning õigesti lahjendades jätkub neid pikaks ajaks, kuid tasuta neid poest koju, vähemalt legaalselt, ei too. Kas leidub mõni kodune asi, milles hea tõrjevahend kokku segada? Vastus on – jah!

Kõigil on ju kodus miski pihustiga pudel ja küüslauk ning neist piisabki loodusliku kahjuritõrje vahendi valmistamiseks. 

Millistele kahjuritele ei meeldi küüslauk?

Küüslauk tõrjub selliseid putukaid nagu lehetäid, sipelgad, kedriklest, mardikad, röövikud, teod, nälkjad ja sääsed. Peamine põhjus, miks küüslaugusprei neid peletab, seisneb vänges lõhnas. 

Küüslaugul on tugev lõhn, mis varjab lõhnu, mis meelitavad taimedele kahjureid. Taime ning sellel kasvavat saaki küüslaugune dušš aga ei häiri ning saaduste maitset see mõjuta. 

Kuidas valmistada küüslaugupihustit kahjurite hävitamiseks

DIY küüslaugusprei vahustamine on kiire ja lihtne. Seda saab teha järgmiselt:

  • Purusta viis küüslaugu küünt, pane need kaussi ning lisa nii palju vett, et tekiks vedelamat sorti püree.
  • Lase segul üle öö tõmmata ning filtreeri marliga järgmisel päeval tükid segu seest välja, et alles jääks kontsentreeritud küüslauguvedelik. 
  • Siinkohal võib lisada törts looduslikku seepi (seda putukate lämmatamiseks, kelle peale otse pihustate), kuid see ei ole tõrjumiseks vajalik.
  • Lahjenda lahust vahekorras üks osa küüslaugulahust 10 osale veele.
  • Pihusta lahust otse taimele hommikul enne suure kuuma saabumist. Õhtul ei tasu taimi millegagi pritsida, kuna see soodustab hallituse teket. 

Küüslaugu aroomide mõju möödub ajaga või kuni vihm selle maha peseb, seega tuleb eriti kahjuririkkas aias uus kiht küüslauguspreid taimedele kanda umbes kord nädalas.

Tagasi üles