Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

OOTAMATU Soome Jyski preemiaprogramm tekitab töötajates kahetisi tundeid

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Soome Jysk kehtestas töötajatele vastuolulise preemiaprogrammi, millest võidavad tegelikult kõrgematel positsioonidel olevad inimesed.

Jysk premeerib oma terveid töötajaid. Kui ükski kaupluse töötajatest pole kuu aja jooksul haiguslehel viibinud, saab kogu meeskond magusa preemia, näiteks tordi, kirjutab Ilta-Sanomat.

Taani ettevõttel Jyskil on Soomes 93 kauplust. Jyski juhataja Mirka Malineni sõnul on tordipreemia kasutusel kõigis neis.

«Kui oled tõesti konkurentsivõimeline töötaja ja ei taha saboteerida haiguslehtede statistikat, võib see tema sõnul viia selleni, et tullakse haigena tööle,» ütleb ta.

Lõuna-Soome Jyskis töötava kaupluse abijuhi arvates võib aga selline preemiaprogramm viia üksikute töötajate süüdistamiseni. Samuti arvab ta, et programm survestab inimesi tõbisena tööle tulema. Haiguslehtede hulk on tema sõnul otseses seoses kaupluse abijuhi ja juhataja boonustega. 

Ilta-Sanomat küsis Jyski käest, miks nad premeerivad oma töötajaid haiguslehe vältimise eest, milles seisnevad juhtide preemiad ning kas ettevõte näeb magusates preemiates ka mingit vastuolu või probleemi.  

Soome Jyski kommunikatsioonijuht Taija Paavola vastas e-kirjaga, et töötajaid premeeritakse «positiivsete tulemuste eest», jättes küsimusele otseselt vastamata. 

Eerik Tarnaala, Lõuna-Soome töötervishoiu ja tööohutuse valdkonna direktor, kommenteeris asja üldisel tasemel. Tema sõnul on küsitav, kui töömeeskonda premeeritakse kollektiivselt haiguslehtede vältimise eest.

«See võib viia selleni, et inimene tuleb haigena tööle, seab enda tervise ohtu ja samas võib nakatada oma kolleege. Selline töökultuur ei kõlba mitte kuhugi. Samas, selles ei ole ka midagi ebaseaduslikku. Pigem on küsimus selles, mis on tööandjale kasulik ja mis mitte,» nendib Tarnaala.

Märksõnad

Tagasi üles