Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kas õitsema läinud basiilik kõlbab veel süüa?

Copy
Basiiliku õied. Pilt on illustreeriv.
Basiiliku õied. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Värske aiast nopitud basiilik lisab igale toidule suvist värskust ning hetkeks tundub nagu elaks ise kuskil Lõuna-Euroopas. Kuid basiiliku loomuliku elutsükli lõppfaasis hakkab see õitsema ning maitse muutub kibedaks. Tekib küsimus, kas selline taim süüa kõlbab.

Pikaks sirgunud basiiliku tippu tekib ühel hetkel tihe kogum, mille keskelt hakkab välja kasvama pisikesi valgeid õisi täis vars. Tegemist on märgiga, mis viitab taime küpsusele, kuid samuti sellele, et basiilik ei oma enam kuigi meeldivat maitset. Põhjus on väga lihtne: paljunemisisus taim suunab oma energia õite kasvatamisse, kaotades sellega oma unikaalse maitse. 

Õnneks ei muuda õite tekkimine taime mürgiseks, kuid selle kibe maitse on piisav, et inimesi ja teisi loomi eemal hoida. Kellele meeldiks salati seest kibedaid lehti välja nokkida?

Kui lõikad, siis lõika julgelt!
Kui lõikad, siis lõika julgelt! Foto: Shutterstock

Õite tekkimist saab aga väga edukalt pärssida, kärpides taime regulaarselt, et sel ei oleks võimalust õisi kasvatama hakata. Taime tuleb kärpida julgelt! Tegelikult on lausa soovitatav teha seda pigem rohkem kui vähem. Lõigates maha enamik taimest, hakkavad allesjäänud ülemised oksad kasvama, pakkudes uut värsket ja hästi maitsvat saaki. Lihtsamalt öeldes muutub taim sedasi mitmeharuliseks ning need uued harud toodavad värsket kraami. 

Nüüd kui taim on korralikult pügatud, pole sel mahti õitega jageleda ning suunab energia taas iseenese kasvatamisse, tänu millele säilib basiiliku meeldiv maitse.

Tagasi üles