Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

VASTIK Kuna sina viimati voodipesu vahetasid? Suvekuudel muutub see kiiresti räpasemaks kui...

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvekuumus toob kaasa palju rõõme, kuid ka probleeme: viimase rindelt on üheks higistamine, mis võib tavapärase käitumise muuta üsna vastikuks. 

Higistamine on üdini loomulik inimorganismi reaktsioon keha temperatuuri langetamiseks. Kuid meie niiskus imbub lamades tekstiili ja pehme mööbli sisse, luues sellega ideaalse keskkonna bakteritele, kelle vastu hõõrumine ei kõla meeldivalt.

«Teie padjapüürid võivad suvel vabalt olla tualetipotist räpasemad. Hea uudis on see, et need bakterid pärinevad suure tõenäosusega teilt endilt ja seetõttu ei ole nad kahjulikud,» selgitas suvise higistamise mõju voodihügieenile dr Gareth Nye Wales Online'ile.

Meditsiiniekspert julgustab inimesi pesema oma padjapüüre ja voodilinu suvel tihedamalt kui talvekuudel. Tema sõnul tuleb seda teha vähemalt kord nädalas, et vältida mikroobihordide tekkimist – isegi kui need on looduslikult osa sinust.

«Bakterite teemal on mõned uuringud näidanud, et nädalaga oli padjapüüril 17 000 bakterikolooniat rohkem kui tualetipotil,» lisas Nye.

Enamik inimesi võib keskmiselt öösel kaotada 500–700 millimeetrit vett higi näol. Nye uuringute kohaselt imbub aga voodilinadesse või pidžaamadesse sellest vähemalt 200 millimeetrit.

Räpane voodipesu ei paku ideaalset kasvulava ainult bakteritele, vaid meelitab kohale ka hulkrakseid, nagu tolmulestad ja seeni. Kuna kehalt eraldub ka surnud naharakke, mis pakuvad neile söögipoolist, tekib tervisele potentsiaalselt ohtlik keskkond. Nende organismide elutegevuse lõpp-produktid võivad põhjustada allergilisi reaktsioone.

Seega on oluline suvekuudel pöörata voodipesu hügieenile rohkem tähelepanu kui tavaliselt, takistamaks ebameeldivate kaaslaste populatsiooni plahvatuslikku kasvu.

Tagasi üles